ČUVAJU PRIRODU: Konačno dostavljena studija zaštite Parka prirode "Trebević"

M. REGOJE

08. 02. 2023. u 11:15

REPUBLIČKI zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa dostavio je gradonačelniku Istočnog Sarajeva konačnu verziju Studije zaštite za Park prirode "Trebević", nakon što je u toku prošle godine Vlada Republike Srpske donela Odluku o proglašenju Parka prirode "Trebević".

ЧУВАЈУ ПРИРОДУ: Коначно достављена студија заштите Парка природе Требевић

Foto: M. Regoje

Prvi čovek Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da je urađen veliki posao, ali da i dalje rade na očuvanju jedne od najlepših planina u RS.

- Potrudićemo se da tu studiju u elektronskom formatu predstavimo javnosti, kako bi naši sugrađani ostvarili uvid u to koliko je Trebević značajan za ukupan kvalitet našeg i života generacija koje će tek doći - rekao je Ćosić.

Ćosić dodaje da posebnu zahvalnost duguje direktorki Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, Jasni Milešević, koja je, kako ističe, prepoznala ogroman značaj Trebevića i podržala nameru da se zaštiti taj biser prirode.

- Pred nama je istinski rad na zaštiti Trebevića i ogroman posao kada je reč o osnivanju preduzeća koje će upravljati Parkom prirode - naveo je Ćosić.

POČINjE NOVA EPOHA PLANINE

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva poručuje da od 2015. ukazuje na potrebu i bori se da područje planine Trebević bude na adekvatan način zaštićeno od svih mogućih negativnih uticaja.

- Istovremeno, tu borbu smo pretvorili u političku borbu zaštite ovog entitetskog pojasa i nakon sedam godina istrajavanja ponosan sam na činjenicu da je Vlada RS proglasila Park prirode "Trebević" - rekao je Ćosić.

Zaštićeno područje obuhvata veći deo masiva planine Trebević, i klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke.

- Uspeli smo da zaštitimo Trebević od preteranog naseljavanja i urbanizacije, od uništavanja životinjskog i biljnog sveta, ugrožavanja vodotoka i čistog vazduha i svega onoga što može nepovratno da uništi tu planinu - naglašava Ćosić.

Budući park prirode "Trebević" prostire se na području opština Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036 hektara.

Na celokupnoj površini ustanovljava se režim zaštite drugog i trećeg stepena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći