PRIJEDOR I SRPSKA OPLAKUJU PILOTA I NJEGOVU ĆERKU: Sahrana stradalih LJubiše (47) i Andree Aramanda (23) danas, poginuli u padu aviona

S. Mišljenović

03. 01. 2023. u 07:21

NA Gradskom groblju u Prijedoru danas u 14 časova biće sahranjeni pilot i predsednik Planinarskog saveza RS Ljubiša Aramanda (47) i njegova ćerka Andrea Aramanda (23) koji su nastradali u padu sportskog aviona "citabrija" 31. decembra oko 15 časova u blizini aerodroma u ovom gradu.

ПРИЈЕДОР И СРПСКА ОПЛАКУЈУ ПИЛОТА И ЊЕГОВУ ЋЕРКУ: Сахрана страдалих Љубише (47) и Андрее Араманда (23) данас, погинули у паду авиона

Foto "Prijedordanas"

Pre sahrane oca i ćerke, u Pozorištu Prijedor, povodom smrti omiljenog sportiste grada na Sani kako su zvali Ljubišu, biće održana komemoracija. Iz Gradske uprave Prijedor već su najavili da će dan sahrane Ljubiše i Andree Aramanda biti Dan žalosti u gradu.

Uzrok pada aviona "citabrija" zasada nije poznat i biće utvrđen daljom istragom. Uviđaju su prisustvovali članovi istražne komisije, koju je formiralo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH. Obavili su razgovore sa očevicima, kao i članovima Aero-kluba Prijedor, koji je vlasnik letelice. Avion je pao samo minut nakon poletanja sa aerodroma Urije, a više očevidaca tvrdi da su prethodno čuli čudan zvuk motora. Navode i da je pilot pokušao da ispravi avion, ali da u tome nije uspeo. Usledio je kobni pad "na nos" u kojem su Ljubiša i Andrea na mestu ostali mrtvi.

Prema nezvaničnim informacijama, Ljubiša je samo sat vremena pre pogibije bio na sahrani najstarijeg planinara iz Prijedora Vladimira Grublješića (94). U njegovu čast Aero-klub Prijedor, odnosno Aramanda, organizovali su da u vreme sahrane groblje prelete dva manja aviona. Ljubiša je govorio da je to najmanje što je mogao da učini za čoveka koji je zadužio sve ljubitelje planinarenja. Preleti su prošli bez problema, ali se sat vremena kasnije baš jedan od ta dva aviona srušio.

Foto: Fejsbuk/Planinarsko društvo „Klekovača” Prijedor

Nedugo nakon sahrane Ljubiša je u društvu kćerki došao na aerodrom Urije. Sa starijom Andreom seo je u avion da bi se provozali. Već minut nakon poletanja došlo je do tragedije, koja je potresla ne samo Prijedor, već celu Republiku Srpsku.

Ljubiša je bio instruktor jedriličarstva i pilot, planinar i predsednik Planinarskog saveza RS. Radio je u Elektrodistribuciji Prijedor, dok se njegova ćerka nedavno zaposlila u Opštini Prijedor. Povodom smrti Ljubiše Aramande telegrame saučešća uputio je čitav politički vrh RS i mnogobrojni sportski radnici.

 

LANE PREŽIVEO PAD JEDRILICE

LjUBIŠA Aramanda je u junu prošle godine preživeo pad sportske jedrilice. Tokom informativnog leta u jedrilici, koju je pre pada vukao avion, tada su bili on i kandidat za obuku E. K. (53) koji je u padu zadobio prelom nožnog palca. Veća tragedija je izbegnuta upravo zahvaljujući prisebnosti i iskustvu Aramande. Naime, nakon što je avion izgubio snagu, pilot je bio primoran da otkači jedrilicu, što je i uradio. Aramanda je potom izabrao najpogodniji teren za prinudno sletanje. Sve je izveo veoma profesionalno, izbegao je kuće, prepreke i prinudno sleteo u njivu i tako spasao život i sebi i kandidatu za obuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana