BOSANCI U VODEĆIM NARKO-KARTELIMA! Državljani BiH poslednjih godina na čelu opasnih svetskih kriminalnih grupa

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 11. 2022. u 07:31

U POSLEDNjE vreme sve više BiH državljana "pada" širom Evrope, Južne Amerike, pa i Azije u akcijama policije koje se odnose na razbijanje narko-grupa.

БОСАНЦИ У ВОДЕЋИМ НАРКО-КАРТЕЛИМА! Држављани БиХ последњих година на челу опасних светских криминалних група

Foto Evropol

Hapšenje Edina Gačanina zvanog Tito u Dubaiju, okarakterisanog od Evropola kao vođa superkartela i sumnjiči se za šverc 1,8 tona kokaina prema Evropi, i Milivoja Todorovića u Frankfurtu početkom ovog meseca, označenom kao jedan od vodećih šefova za uvoz kokaina iz Južne Amerike, a obojica državljani BiH, dokaz je da su ljudi sa tih prostora postali vodeći kriminalci u svetskim narko-kartelima.

Pored njih, među osobama koje su uhapšene ove godine, a povezuju se švercom kokaina i heriona je i Smail Šukalo koji je pao u Sarajevu po poternici iz Perua, jer je pokušao da prokrijumčari 1,3 tone kokaina. Uhapšen je i Milan Matković u Trebinju, a za njega Tužilaštvo BiH ima dokaze da je jedan od najtraženijih narko-dilera sa Balkana i da je nabavljao kokain od izvesnog Karlita iz Kolumbije. Matković je uhapšen nakon raspakivanja "skaj"- aplikacije. Ne treba zaboraviti ni Nasera Keljmendija, koji je hapšen zbog poslova sa narkoticima i stavljen je na američku crnu listu...

Akcija "Pao" i Edin Gačanin , Foto "Glas Srpske"

Bosanci su okupirali Holandiju i Belgiju, gde se nalaze glavne luke u koje stiže droga iz Južne Amerike. Tako su i sve češće vesti iz ovih zemalja da su državljani BiH uhapšeni u nekoj od akcija policije u kojoj su zaplenjene velike količine heroina i kokaina.

Pored Holandije, Belgije, Južne Amerike, mnogi državljani BiH "padaju" i u Austriji i Sloveniji, gde policije razbijaju narko-grupe. Koliko su Bosanci ojačali pokazuje i podatak da se na Interpolovim poternicama nalazi oko 100 državljana BiH.

Inspektori hapse Milivoja Todorovića, Foto "Glas Srpske"

Slobodan Župljanin, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost, kaže za "Novosti" da sve češće vesti iz Evrope, ali i drugih kontinenata da "padaju" kriminalci iz BiH, posledica su i toga što dolaze iz zemlje u kojoj bezbednosni sektor nije uređen.

- Bezbednosne agencije BiH ostavile su dosta prostora da kriminalci lakše izbegnu krivične progone, da dođu do lažnih dokumenata i da se kreću po Evropi - ističe Župljanin.

On kaže da je uspostavljanje saradnje sa Evropolom doprinelo da osobe iz kriminalnog miljea sa BiH državljanstvom budu locirane i uhapšene.

- Razvoj tehnologija i pojave aplikacija "Skaj" i "Anom" dovele su da se otkrije identitet na hiljade kriminalaca u Evropi - pojašnjava Župljanin.

On smatra da oni nisu preuzeli primat od poznatih kriminalnih grupa širom Evrope i drugih kontinenata.

- Državljani BiH su došli kao zamena za domaće kriminalce u mnogim evropskim zemljama, a koje su tamošnje službe već locirale. Pokazali su se kao jeftinija kriminalna radna snaga, spremna na sve za novac - pojašnjava Župljanin.

Slobodan Župljanin, Foto Glassrpske

ŽELjNI SLAVE PO SVAKU CENU

SLOBODAN Župljanin kaže da su bosanskohercegovački kriminalci poznati i po tome da žele slavu po svaku cenu i da budu cenjeni u svetskom kriminalnom miljeu, pa često ne prikrivaju da su oni "opasni" tipovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)