PRED SUDOM ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ! Glavni pretres u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice počeće sledeće nedelje

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 10. 2022. u 09:31

GLAVNI pretres pred Sudom BiH u predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera RBiH, optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, počeće u sredu, 19. oktobra.

ПРЕД СУДОМ ЗЛОЧИН  У ДОБРОВОЉАЧКОЈ! Главни претрес у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице почеће следеће недеље

Foto S. Mišljenović

Advokat Asim Crnalić, koji je jedan od branilaca u tom predmetu, rekao je da je za početak glavnog pretresa planirano da tužilac pročita optužnicu, i ukoliko bude vremena, da i Tužilaštvo BiH i odbrana iznesu uvodne reči.

Osim Ganića, optužnica podignuta 27. aprila tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Optužnica ih tereti da su 3. maja 1992. u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN. Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili taj napad.

Tužilaštvo BiH, Foto RTRS

Optužnica ih tereti i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, očekuje da će, nakon niza peripetija, obustavljanja istrage, i dugogodišnje borbe institucija iz Srpske i porodica stradalih u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, napokon početi suđenje odgovornima za ubistva pripadnika JNA, njihovo zarobljavanje i zlostavljanje.

On je naglasio da je suočavanje osumnjičenih sa svedočenjem onih koji su preživeli sarajevski pakao na samom početku rata devedesetih godina prošlog veka važno zbog više razloga.

- Pre svega, stravična svedočenja će se iz medija "preseliti" u sudnicu, tako da će oni koji nisu želeli da čuju, pa i oni koji, uslovno, nisu znali ili nisu hteli da znaju šta se dešava i šta se sprema Srbima u Sarajevu, morati da prihvate činjenicu da stvari u ratu nisu, niti će ikada biti, crno-bele - naveo je Kojić.

Ejup Ganić, Foto Faktor.ba

Kojić je istakao da nema dileme o tome da su Srbi u Sarajevu ratnih godina prošli golgotu, dodajući da je bilo potpuno jasno šta im se sprema nakon ubistva srpskog svata na Baščaršiji, potom i slučaja zarobljenih pripadnika JNA u Velikom parku, pre nego što se i dogodila Dobrovoljačka ulica.

ISTINA IZLAZI NA VIDELO

MILORAD Kojić je uveren da će ovo suđenje biti prilika, u celokupnom kontekstu stradanja Srba u Sarajevu, da se "ispod tepiha" izvuku slučajevi zaboravljeni od bošnjačkih političara i gotovo cele javnosti koja, očigledno, pati od kolektivne amnezije. On je rekao da u dokumentima koji su u posedu Centra postoje brojna svedočenja Srba o sarajevskom paklu, tako da slika o multietničkom Sarajevu i gradu mučeniku, narodski rečeno, ne pije vodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)