CIK: DODIK JAČI ZA 30.000 GLASOVA - Izbori u Srpskoj, ali i na nivou BiH, pravni tim PDP radi na ponavljanju glasanja

S. MIŠLjENOVIĆ/ S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

05. 10. 2022. u 07:00

DA Savez nezavisnih socijaldemokrata i njegov predsednik Milorad Dodik imaju najveću političku snagu u Bosni i Hercegovini godinama unazad potvrdili su i rezultati izbora 2. novembra gde su, osim mesta predsednika Republike Srpske koje će on zauzeti, i srpskog člana Predsedništva BiH, koje je pripalo Željki Cvijanović, pobedili i u trci za parlamente RS i BiH.

ЦИК: ДОДИК ЈАЧИ ЗА 30.000 ГЛАСОВА - Избори у Српској, али и на нивоу БиХ, правни тим ПДП ради на понављању гласања

Milorad Dodik i Željka Cvijanović među biračima, Foto Tanjug

I pored toga, Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa koja je bila Dodikov protivkandidat ne priznaje rezultate glasanja, odnosno pravni tim njene stranke piše prigovore sa ciljem da se izbori ponove, koje će danas predati.

Dok traju pokušaji PDP da ospori proces glasanja, Centralna izborna komisija ostaje pri podatku da je razlika između Dodika i Trivićeve 30.000 glasova u njegovu korist. Trivićeva je juče istakla da "PDP na desetinama biračkih mesta pronalazi dokaze da je ona dobila nula, jedan ili dva glasa, a da su njeni glasovi upisani drugim kandidatima sa liste za predsednika RS".

- Više od 32.000 nevažećih listića, neregularnosti u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, pojavljivanje "slepih" ljudi, pokazivača, isterivanja posmatrača sa biračkog mesta, otvaranja vreća tokom noći, menjanja zapisnika - sve ovo su razlozi zbog kojih neću priznati izborne rezultate za nivo predsednika RS i insistiraćemo kod CIK da se izbori ponove. Pravni tim PDP sve dokumentuje i predaje nadležnim institucijama - rekla je Trivićeva.

Jelena Trivić Foto Tanjug

Generalni sekretar SNSD Luka Petrović poručuje da "opozicija izjavama da je neko pokrao izbore pravi alibi u svojim redovima, a sa druge strane zaluđuje svoje birače govoreći neistine".

- Uzmite koliko god hoćete izbora pre ovih i videćete da je uvek bilo od pet do šest procenata nevažećih listića. Ima i neobeleženih listića, prekriženih, ima i naopako popunjenih - naglasio je Petrović.

On je istakao da je potpuno razumljivo da je to uočeno prve noći brojanja listića, ali sada se sve verifikuje kroz softver CIK i nemoguće je prihvatiti izjavu lidera PDP Branislava Borenovića, koji tvrdi da su listići poništeni tokom noći.

- Nisu u toku noći, nego su samo u toku noći uneti važeći listići, ali se unose i nevažeći i to najbolje radi softver. Sve primedbe su dopuštene nakon objavljivanja preliminarnih rezultata koji će biti u narednih 15 dana, a sve do tada su insinuacije, spinovanja i pokušaji da se omalovaži pobeda - rekao je Petrović.

Ilustracija V. N.

Izbore u BiH nadgledalo je više od 60.000 akreditovanih posmatrača, od čega najviše predstavnika političkih subjekata. Glasanje je bilo i pod budnim okom međunarodne zajednice, OHR, nevladinog sektora, policije, tužioca. Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaje RS, lično je obilazio biračka mesta u Srpskoj i poručio da je zadovoljan kako teče izborni proces. Takođe, izmenama Izbornog zakona nametnutih od strane Šmita promenjen je način glasanja, pa su glasači bili leđima okrenuti prema biračkim odborima, a ne kao do sada sakriveni od njihovih očiju. Tako se sprečilo unošenje popunjenih listića ili da se prazni iznose i tako pravi "bugarski voz".

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH su rekli "Novostima" da rešavaju sve prigovore koji stižu sa terena i da je zakonski rok 48 sati. Tu su pre svega primedbe o ponovnom prebrojavanju:

- Što se tiče izjava o ponavljanju izbora o tome se sada ne može govoriti. Prvo moramo utvrditi rezultate, a nakon toga partije imaju 15 do 20 dana za prigovore. Ukoliko bude zahteva za ponavljanje izbora ili nekih drugih nepravilnosti, a za šta treba da stignu i dokazi, mi ćemo ih razmatrati.

Foto AP

Velizar Antić, politički analitičar, kaže za "Novosti" da vlast u RS ima ogromne resurse na raspolaganju, koje su maksimalno iskoristili u ovoj kampanji.

- To im je u svakom slučaju pomoglo da dobiju izbore. Takođe, sasvim sigurno je bilo i velike manipulacije prilikom brojanja glasova i ovo je problem koji postoji od uvođenja izbora na našim prostorima. Zaista je krajnje vreme da se ovom problemu stane na put i da na kraju izbornog dana imamo pravu volju naroda na izborima. Opozicija je morala da ima drugog kandidata za mesto srpskog člana Predsedništva, koji bi uz Trivićevu povukao mnogo veći broj glasova na njihovu stranu - pojašnjava Antić.

Povodom spekulacija o uticaju stranih ambasadora na izbore u BiH, on kaže da ne veruje da su oni pomogli ni odmogli opoziciji:

- Može se reći da su, generalno, stavovi zapadnih zemalja prema vlasti u RS stvorili određeni kontraefekat i da je narod dao podršku kandidatima vlasti kao vid otpora. U tom kontekstu, ponašanje zapadnih zemalja i njihovih ambasadora jesu dali vetar u leđa vlastima u Srpskoj - poručio je Antić.

Osvojili i najviše mandata

PREMA podacima Centralne izborne komisije za Narodnu skupštinu RS, SNSD je dobio više od 183.000 glasova (36 odsto izašlih). Druga po snazi u Srpskoj je Srpska demokratska stranka sa više od 80.000 glasača. SNSD je osvojio i najviše glasova za Parlament BiH, gde je na prebrojanih 83 odsto glasačkih listića, Dodikov savez upisao više od 220.000 glasova (42 odsto).

NE POBEĐUJE SE MRŽNjOM I TRAČEVIMA

U PRVOM obraćanju posle izbora, Dodik je istakao da se podaci CIK podudaraju sa onima koje je iznosila njegova stranka.

- Izbori nisu zabava, već obaveza. Mi nismo oni koji se šale. Održali smo 137 mitinga, preko 270.000 ljudi bilo je na njima. Naša kampanja je bila pozitivna, nije bila usmerena na trač. S druge strane jedini program opozicije bila je mržnja prema Dodiku. A izbori se ne dobijaju mržnjom, već ozbiljnim radom. Ovo je velika pobeda SNSD i to je dobro za RS, i regionalno i globalno. Ta politika nas drži na geopolitičkoj karti sveta, jer velike sile svakih šest meseci vode razgovore o BiH.

Dodik je najavio da će pokušati da SNSD dobije mesto ministra spoljnih poslova BiH, a da će u Parlamentu RS formirati koncentracionu vladu sa širokom platformom koju će ponuditi koalicionim partnerima.

Gutić upisivao tri nule

TRIVIĆEVA je objavila video-prilog bijeljinske BN televizije u kojem predsednik biračkog odbora u mestu Krajišnik kod Gradiške Stevan Gutić, mestu gde je rođena njena majka, javno priznaje da je njene glasove upisao drugom kandidatu - Zoranu Kaliniću iz "Naša priča-RS".

- Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na glasačkom listiću nalazio iznad Jelene, upisao podatke umesto njoj, a njoj sam upisao tri nule - izjavio je Gutić koji ovu grešku pravda umorom u večernjim satima.

Na pitanje da li zna da se radi o krivičnom delu, on je odgovorio da je svestan toga, ali da u dogovoru sa Gradskom izbornom komisijom Gradiška nije menjao podatke, jer su mu rekli "da će se brojanje ponoviti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)