USTAVNI SUD BIH: Osporio Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

Novosti online

22. 09. 2022. u 16:18

USTAVNI sud BiH je, odlučujući danas o zahtevu šest delegata Doma naroda PS BiH, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako je navedeno iz ovog suda, nadležnost BiH.

УСТАВНИ СУД БИХ: Оспорио Закон о непокретној имовини Српске

Foto Nezavisne

Na sajtu Ustavnog suda BiH je navedeno da ovaj zakon stavljen van pravne snage.

Navodi se da je „Sud ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka o tome da je BiH pokušala da reši to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu“.

Dodaje se da je u tom pravcu delovao i Kristijan Šmit, kojeg, podsećamo, Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika.

-Međutim, Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije rešeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje reši što je pre moguće, navedeno je iz ovog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i doneo odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju, prenosi RTRS.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ANASTASIJI TRAČ TEŠKO PAO: Jelena otkrila u kakvom su odnosu