URUČENI MONITORI ZA NADZOR: Ministar zdravlja Alen Šeranić posetio bijeljinsku Bolnicu "Sveti vračevi"

V. MITRIĆ

31. 05. 2022. u 07:13

BOLNICU "Sveti vračevi" posetio je ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić i toj ustanovi uručio 10 monitora za nadzor pacijenata. Šeranić je poručio da su velika nastojanja da se nabavi oprema, koja može da se koristi dugoročno, u cilju preventivnih mera.

УРУЧЕНИ МОНИТОРИ ЗА НАДЗОР: Министар здравља Ален Шеранић посетио бијељинску Болницу Свети врачеви

Foto V. Mitrić

- Počinjemo sa isporukom pacijent-monitora koji prate vitalne znake pacijenata i koji su multifunkcionalni, odnosno za sva odeljenja, od pedijatrije do medicine koja se bavi odraslim osobama - kazao je Šerenić. - Ovo je početak isporuke i mi ćemo narednih dana posetiti sve ustanove u RS.

Radi se o opremi koja može da se koristi u različite svrhe, a ne samo za kovid i postkovid.

- Cilj je bio da kroz projektovanje opreme planiramo ono što ćemo raditi u budućnosti. Nabavićemo njen transportni CT aparat za bijeljinsku bolnicu, ali koji se danas može koristiti kroz niskodozni CT za skrining karcinoma pluća za celu republiku. Gledamo dugoročno kako da iskoristimo ono što ćemo imati, od niza portabilnih ultrazvučnih rendgen-aparata, koji će se koristiti, pre svega, za preventivne preglede naših ljudi u RS - istakao je ministar Šeranić.

Ministarstvo ima nameru da pronađe načine da se svaka bolnica u Srpskoj može istaći po nečemu što može da radi, shodno svojim kapacitetima, a na korist svih stanovnika Srpske.

- Jedan od primera je upravo bijeljinska bolnica, kroz elektrofiziologiju srca i pejsmejker, što koriste pacijenti i sa područja ovog grada, ali i Zvornika, Doboja, Trebinja - istakao je Šeranić.

Profesor dr Lazar Angelkov, koji je na čelu bijeljinskog tima kardiologa od početka ove godine, istakao je da se u bolnici "Sveti vračevi" ugrađuju i najsloženiji pejsmejkeri, ocenivši da je zbog toga ova ustanova prepoznatljiva na karti BiH, ali i jugoistočne Evrope.

- Prošle sedmice počeli smo i sa krioablacijom, kao samim vrhom u elektrofiziologiji, te polako formiramo Odsek za aritmije - rekao je Angelkov.

OPREMA DETALJNO PLANIRANA

ALEN Šeranić je napomenuo da je oprema uručena bijeljinskoj bolnici u okviru akcije isporuke medicinske opreme koju je Vlada RS nabavila za zdravstvene ustanove.

- Tokom kovida slušali smo potrebe zdravstvenih ustanova, šta je to neophodno da bi mogle da što kvalitetnije pružaju zaštitu stanovništvu i na bazi tih potreba projektovana je ova oprema - rekao je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZVINITE ŠTO SMETAM Bora o razlikama između Srba i Slovenaca