KRITIČARI VLASTI BEŽE OD BORBE SA DODIKOM! Predsednici stranaka izbegavaju kandidature za najjače funkcije na opštim izborima

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 05. 2022. u 08:12

OD desetak predsednika stranaka iz Republike Srpske na izbore za dve najjače funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva izlaze samo Milorad Dodik, predsednik SNSD, i lider DNS Nenad Nešić. Ostali predsednici biće nosioci lista za Narodnu skupštinu RS ili Parlament BiH. Posebno je siptomatično da kandidature za jednu od dve najjače funkcije nisu istakli perjanice opoziciji Mirko Šarović, lider SDS, i Branislav Borenović, predsednik PDP.

КРИТИЧАРИ ВЛАСТИ БЕЖЕ ОД БОРБЕ СА ДОДИКОМ! Председници странака избегавају кандидатуре за најјаче функције на општим изборима

Foto Novosti

Sagovornici "Novosti" kažu da na ovaj način opozicioni lideri varaju građane jer četiri godine su prvi megafoni opozicije, a kad dođu izbori njihovih imena nema na glasačkim listićima za vodeće funkcije.

Aleksandar Zobenica, stručnjak za politički marketing, kaže da se pokazalo da lider koji izgubi trku za jednu od inokosnih pozicija, uglavnom tog trenutka završava i svoju lidersku karijeru u stranci koju vodi.

- Velika je verovatnoća, ukoliko ne bude nekih tektonskih promena, da će kandidati vladajuće koalicije i ove godine odneti pobedu na oktobarskim izborima, pa su lideri opozicije već sada našli izlaznu varijantu i kandidovali druge ljude. Jedini lider koji u svakom trenutku može da izađe bilo kome na crtu jeste Milorad Dodik i to je dokazao kroz nekoliko izbornih ciklusa - ističe Zobenica.

Nenad Nešić, predsednik DNS i kandidat ove stranke za srpskog člana PBiH, kaže da je sasvim normalno da partije kandiduju lidere za prve pozicije, jer to govori da ta osoba ima podršku članstva i autoritet i može predstavljati državu i narod.

- Ako lider nema podršku svog članstva kako bi onda predstavljao državu i narod. Očigledno u određenim partijama postoje lideri koji se plaše kandidovanja, jer su svesni da uživaju lošu reputaciju u narodu, a žele po svaku cenu da zadrže partijsku fotelju. Na izborima partije treba da izađu sa liderom. Ne razumem predsednike stranaka koji se kriju iza svog članstva. To je politički kukavičluk i kalkulanstvo, a sve u cilju da obezbede dobru poziciju za sebe - smatra Nešić.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da se ovde ne radi o povlačenju i nepreuzimanju odgovornosti bilo Borenovića ili Šarovića, već da se radi o tome da je na nivou partija doneta odluka da drugi kandidati mogu da donesu više glasova i ostvare bolji rezultat na izborima.

- A cilj i jeste doći na vlast i sprovoditi one politike za koje se vaša stranka zalaže. Dakle, cilj opravdava sredstvo i ukoliko je cilj dolazak na vlast, a svaka stranka to želi, onda se i lične ambicije i želje moraju gurnuti u stranu radi višeg cilja - zaključuje Antić.

POJEDINE KANDIDATURE OČEKIVANE

VELIZAR Antić kaže da izbor Jelene Trivić, kandidata PDP za predsednika RS umesto Branislava Borenovića, lidera te stranke, odgovora činjenici da je Trivićeva u prethodnom periodu bila mnogo aktivnija u javnosti i da se svojim nastupima u NS RS prosto nametnula kao jedan od najboljih kandidata opozicije u ovom trenutku. Tako da je njen izbor u neku ruku bio i očekivan i nije se dovodio u pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije