ZLATI KOCIĆ "DUČIĆEVA NAGRADA": U Trebinju održana tradicionalna manifestacija u čast poznatog pesnika

D. CURAĆ

09. 04. 2022. u 06:08

GRAD Trebinje i ove godine bio je domaćin kulturne manifestacije "Dučićev dan", koja se organizuje u čast najpoznatijeg Trebinjca, pesnika Jovana Dučića.

ЗЛАТИ КОЦИЋ ДУЧИЋЕВА НАГРАДА: У Требињу одржана традиционална манифестација у част познатог песника

Mirko Ćurić, Foto D. Curać

Ovogodišnje veče laureata bilo je posvećeno pesniku Ranku Jovoviću, pod nazivom "Moli se vladiko, podvikni gospodaru", a Dučićeva nagrada za ovu godinu pripala je pesnikinji Zlati Kocić, kojoj će priznanje biti uručeno na manifestaciji "Dučićeve večeri poezije" u oktobru ove godine.

- Manifestacija je posvećena velikom pesniku Jovanu Dučiću, kada se vraćamo laureatima Dučićeve nagrade, kao što je bio i pesnik Ranko Jovović. Dučićevo Trebinje je, kako jedan pesnik reče, postalo poetsko svetište, nepresušno vrelo koje iznova okuplja umetnike i sve one koji u lepoti traže smisao života - rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U okviru te manifestacije održan je i naučni skup "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog", koji je okupio preko 25 proučavalaca srpske poezije. Tokom dva dana, bilo je reči o 60 godina "Lamenta nad Beogradom", poslednjoj zavetnoj pesmi Miloša Crnjanskog, o fenomenu egzila koji je premrežio delo Miloša Crnjanskog, i o značaju "Lirike Itake i komentara", ali i širem kontekstu koji nije samo pesnički, nego i kulturni i istorijski.

- Veza koju nalazimo između Miloša Crnjanskog i Dučića, čini nam se, možda, na prvi pogled udaljena, ali nije tako daleko, jer je i sam Crnjanski kao čovek Panonije, lutao za Mediteranom i pronalazio svoje mesto tu, a pravi smiraj je našao pod Srđem. On nikada nije bio u Trebinju, ali ovo je vanredna prilika da se Crnjanski i Dučić sretnu u Trebinju. Poslednji put su se sreli kao diplomate u Portugaliji, 1941, kada su se njihovi putevi zauvek razišli - Dučić je otišao u SAD, a Crnjanski u London - istakla je Svetlana Šeatović, urednik skupa.

"HERCEGOVAČKI VIJENAC"

U SKLOPU "Dučićevog dana" promovisana je Antologija savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini "Hercegovački vijenac", autora Gedeona Stajića. Knjiga je posthumno dopunjeno izdanje savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini, za koju je autor rekao da predstavlja istiniti prikaz događaja u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka, dat na jedan poseban način. U toj antologiji svoje mesto je našlo 17 književnika iz Hercegovine sa 375 pesama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći