PRISTUP ZAŠTITI SRCA: Bijeljina uskoro domaćin velikog naučnog lekarskog skupa

V. Mitrić

28. 03. 2022. u 05:00

BIJELjINA će od 1. do 3. aprila, u okviru Drugog međunarodnog kongresa HISPA BiH pod nazivom "Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova - postkovid era", okupiti oko 500 učesnika sa svih meridijana, pa se ovaj naučni događaj ocenjuje kao jedna od najvećih, do sada, u Republici Srpskoj.

ПРИСТУП ЗАШТИТИ СРЦА: Бијељина ускоро домаћин великог научног лекарског скупа

Sa jednog od ranijih skupova, Foto V. Mitrić

S tim u vezi su velike pripreme za tim Opšte bolnice predvođen prof. dr Zlatkom Maksimovićem, čiji je Odsek kardiologije, uz druge organizacione delove, jedan od najboljih u regionu, po svim važećim aršinima.

Istovremeno, ovdašnje kovid-bolnice bile su, sve vreme pandemije, tako organizovane da nikad i ničim nisu ispaštali ostali pacijenti, a u okruženju su, u to doba, u nekim ustanovama bile zatvorene skoro sve specijalističke ambulante.

- Dolaze predavači iz Srpske i BiH, Srbije, Francuske, Japana, Južne Koreje, Danske, Portugala, Bugarske, Bugarske, Hrvatske, Rusije, Izraela i Litvanije - kaže dr Maksimović, koji je među prvima sačinio delo o svim aspektima borbe protiv virusa korona, koje je već dragoceno i za studente i za lekare. Ovaj naučni skup održaće se pod generalnim pokroviteljstvom predsednice RS Željke Cvijanović, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo uz blagoslov patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

Odziv je odličan, naglašava direktor Maksimović, što raduje njega kao i sve njegove kolege iz ove ustanove, i sigurni su da će ovaj skup proteći kvalitetno.

VIRUS NAPADA KRVNE SUDOVE

PANDEMIJA nas je drastično unazadila, jer kovid 19 napada srce i krvne sudove i na taj način oštećuje i sve druge organe. Ono na šta se mi pozivamo jesu dokazi iz kliničke prakse i upravo će nam oni omogućiti da sugrađanima pružimo bolju zdravstvenu uslugu i da snizimo broj umrlih od infarkta i šloga, rekao je Nebojša Tasić, predsednik Naučnog odbora Kongresa i Svetskog udruženja za vaskularno zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini