PREMIJERKA ANA BRNABIĆ PORUČILA MLADIM LEKARIMA: "Izabrali ste težak, ali najhumaniji poziv" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 03. 2022. u 09:37 >> 10:15

PREMIJERKA Ana Brnabić prisustvovala je danas ceremoniji dodele sanitetskih vozila zdravstvenim ustanovama i svečanom prijemu povodom početka rada 500 lekara.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ПОРУЧИЛА МЛАДИМ ЛЕКАРИМА: Изабрали сте тежак, али најхуманији позив (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjgu/R. Prelić

Obraćanje premijerke Ane Brnabić

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se mladim lekarima, koji su bili spremni da uče i ne plaše se izazova, i još jednom ponovila koliko je zahvalna što su izabrali da ostanu u svojoj zemlji.

- To je najveći znak poverenja u svoju zemlju i njenu budućnost, i time dajete primer svim ostalim mladim ljudima, da se trud i rad isplate. To je ona Srbija u koju mi verujemo. Zato i mi radimo posao koji radimo. Znam koliko je današnji dan, kada ojačavamo naše zdravstvo, važan predsedniku Vučiću i ministru Zlatiboru Lončaru - rekla je premijerka.

Ona se posebno zahvalila i ministru Lončaru, i istakla je njegove zasluge za stvaranje jednog od najjačih zdravstvenih sistema u ovom delu Evrope.

- Naše zdravstvo smo gradili na tri osnovna stuba. Na vama mladim kadrovima i obrazovanju. I 2018. godine je ministar Lončar pokrenuo program zapošljavanja najboljih studenata medicine, mladih lekara i tehničara. Uspeli smo da rešimo taj problem i da vam napravimo prostora. Drugi stub je bio da vam stvorimo uslove da možete da radite, najbolje što možete. A takođe i da radite dostojanstveno, što mnoge generacije pre vas to nisu imale - rekla je predsednica Vlade.

Ana Brnabić je rekla da su treći stub plate zdravstvenih radnika, koje su bile sramotno male.

- Jačanjem naše ekonomije uspeli smo da usmerimo deo dodatnih prihoda na plate lekara i medicinskih sestara. Plate lekara specijalista su porasle čak 93 odsto. To je neuporedivo bolje nego što je bilo, ali daleko od toga da je dovoljno. I mi ćemo nastaviti da radimo, na isti način, sa istim trendom rasta. Ono u šta vi treba da budete sigurni je da će plate nastaviti da rastu - rekla je predsednica Vlade.

Ona se još jednom zahvalila mladim lekarima, i istakla da su izabrali težak, ali najhumaniji poziv.

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam kao predsednica Vlade Srbije vama na usluzi - zaključila je premijerka.

DR Čučulanović: Sa evropskog začelja do najboljih u ovom delu Evrope

Doktor Dejan Čučulanović, direktor ZC Kladovo, rekao je da je ustanova kojom upravlja dobila najsavremenije vozilo opremljeno po svetskim standarima, kao i četiri nova lekara koji su veliko pojačanje za zdravstvenu zaštitu stanovništva.

- Ponosan sam što smo deo zdravstvenog sistema koji se podigao sa evropskog začelja na najbolji u ovom delu Evrope. Zato bi ovu priliku iskoristio da se u ime zdravstvenih radnika zahvalim predsedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Zlatiboru Lončaru - rekao je Čučulanović.

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

On je podsetio da se u ovom trenutku na parkingu ispred Palate Srbija nalazi čak 150 novih vozila, i da je prezadovoljan što vidi lica svojih novih kolega, mladih lekara koji su dobili posao.

- Svaka neprospavana noć je sada dobila puni smisao i suštinu, i čini nas srećnim. Nama je zapalo teško breme da u vreme najveće svetske zdravstvene krize brinemo o građanima Srbije. I verujem da su građani prepoznali trud, a vidim i da je država uložila mnogo u zdravstvo - rekao je doktor Čučulanović.

Mladi lekari zahvalni za priliku koja im je ukazana

Mlada doktorka Katarina Stanković iz Vranja zahvalila se predsednici Vlade na prilici da radi u svojoj zemlji.

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

- Sigurna sam kada smo upisivali fakultete maštali da nas po završetku čeka siguran posao. Srbija već nekoliko godina omogućava upravo to, posao i usavršavanje. Ne znam koliko zemalja to omogućava. Želim da se zahvalim ministru Lončaru i državi Srbiji na datoj šansi. Brinućemo o građanima Srbije odgovorno - rekla je dr Stanković.

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

Doktor Filip Ljubić je rekao da želi, kao i svoje kolege, da da svoj doprinos svojoj zemlji.

Obilazak novih vozila Hitne pomoći

Premijerka je prvo pregledala nova vozila, koja će biti predata službama hitne pomoći u Srbiji. Među vozilima se nalaze i specijalni saniteti za ljude koji su na dijalizi, koje su dobili i instituti za rehabilitaciju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ana Brnabić je videla i vozilo koje je direktor beogradskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Goran Čolaković predstavio kao "mini bolnicu", u kom se nalaze i respiratori, defibrilatori, uređaji za automatsku dezinfekciju... Doktorka koja je razgovarala sa premijerkom rekla je da je to vozilo "san snova" svakog radnika Hitne pomoći.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ovo je velika stvar, verujem da su ljudi na lokalu sada presrećni. Znam da nam je uvek falilo vozila, a sada imamo ovakve mašine - rekla je predsednica Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)