"OVEREN" IZ BLIZINE: Policija Srpske intenzivno traga za ubicom načelnika Radenka Bašića u Prijedoru

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 03. 2022. u 06:41

RADENKO Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, ubijen je jednim hicem u potiljak, a obdukcijom je utvrđeno da je ubijen iz blizine. Patolog Željko Karan, koji je uradio obdukciju, kaže da je načelnik ubijen iz neposredne blizine i da mu je metak razorio mozak.

ОВЕРЕН ИЗ БЛИЗИНЕ: Полиција Српске интензивно трага за убицом начелника Раденка Башића у Приједору

Radenko Bašić, Foto MUP RS

- Načelnik je preminuo na licu mesta. Ubica je veoma blizu prišao Bašiću kada je ispalio metak u njega. Još se mora utvrditi tačna udaljenost, ali se radi o hicu koji je sigurno ispaljen iz neposredne blizine - kaže Karan.

Policija i dalje intenzivno traga za Bašićevim ubicom, ali zasada niko zvanično nije osumnjičen za tu brutalnu likvidaciju.

Istražitelji Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS nastavili su da "češljaju" teren u naselju Pećani, gde se ubistvo dogodilo.

U sklopu istrage privedeno je i saslušano na desetine osoba koje bi mogle da imaju informacije bitne za dalju istragu. Radi se i na rekonstrukcija putanje i pravca kretanja ubice. Sa svih okolnih objekata uzimaju se snimci nadzornih kamera i na sve načine se pokušava doći do informacija koje bi mogle pomoći u otkrivanju počinioca.

Mesto ubistva, Foto Novosti

Načelnik PU Prijedor, Sretoja Vujanović izjavio je da je veliki broj lica u Prijedoru, Banjaluci i širom BiH pod obradom policajaca i tužilaštava u vezi sa ubistvom policijskog službenika Radenka Bašića.

- Drugog motiva osim posla ne verujem da je bilo - rekao je Vujanović na konferenciji za medije u Prijedoru, odgovarajući na pitanje o mogućem motivu ubistva.

On je naveo da je uspostavljena saradnja sa svim policijskim agencijama na nivou BiH i regiona, kao i sa Interpolom, Evropolom, FBI i drugim policijskim agencijama.

- Na terenu su policijske snage žandarmerije, specijalne antiterorističke jedinice i redovne policijske snage koje zajedno sa radnicima kriminalističke policije rade na identifikaciji i pronalasku izvršioca - rekao je Vujanović.

Vujanović je pozvao medije da daju svoj doprinos da građani shvate šta policija radi na terenu, da se strpe, sarađuju i da podele sa policijskim službenicima eventualna saznanja.

- Molim građane za strpljenje dok traju pojačane mere i kontrole na području grada Prijedora i šire - dodao je Vujanović.

Podsetimo, Bašić je ubijen u ponedeljak oko 6.50 časova kada je peške krenuo na posao. Ubica mu je s leđa prišao pri kraju pešačkog mosta i pucao mu u glavu, nekih 300 metara od zgrade u kojoj je živeo. Radilo se o hladnokrvnoj egzekuciji, zbog čega se ne isključuje mogućnost da se radilo o naručenom, odnosno plaćenom ubistvu koje je izvršio profesionalac. Na to ukazuje i činjenica da je na žrtvu pucao na otvorenom prostoru usred stambenog naselja. Prema izjavama svedoka, napadač je na sebi nosi crnu jaknu i kapuljaču i nakon zločina je pobegao.

DAN ŽALOSTI U SRPSKOJ

NAČELNIK Bašić biće sahranjen danas u 14 časova na gradskom groblju u Prijedoru, uz najveće počasti. Komemoracija će biti održana u 12 časova, a odlukom Vlade RS sreda 23. mart proglašena je Danom žalosti u celoj Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!