GRAĐANI SOKOLCA UZNEMIRENI: EUFOR sprovodi aktivnosti na području opštine Sokolac

Novosti onlajn

17. 03. 2022. u 12:33

NAČELNIK opštine Sokolac Milovan Bjelica oglasio se povodom prisustva snaga EUFOR-a. Saopštenje prenosimo u celosti.

ГРАЂАНИ СОКОЛЦА УЗНЕМИРЕНИ: ЕУФОР спроводи активности на подручју општине Соколац

FOTO: Opština Sokolac

"Drugi dan vojnici EUFOR-a na području opštine Sokolac sprovode određene aktvivnosti, što je izazvalo zabrinutost i nemir kod građana.

Njihovo prisustvo na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški, te kod dečijeg igrališta kod fontane, pod punom ratnom spremom i borbenim vozilima zabrinuli su roditelje. Zabrinuli su sve u lokalnoj zajednici.

FOTO: Opština Sokolac

Premda se kaže da su tu da „osetimo bezbednost“, pre da su uspeli da nas podsete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo.

Kao načelnik opštine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Alteje, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Evropske unije „Alteja”, koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno.

Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dečijih igrališta. Odatle ne preti nikakva opasnost ni miru, ni bezbednosti a ni BiH.

Nema potrebe da nas podsećate na rat i strahote, ionako to teško zaboravljamo. Baš u ove dane je započelo i bombardovanje Srbije 1999. godine, rane su sveže a nezadovoljstvo zbog nepravde je i danas prisutno. NATO je bombardovao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tokom utakmica, nadletao i plašio zvukom, bacao letke i šta sve ne.

FOTO: Opština Sokolac

Zbog svega toga pojačano prisustvo koje za cilj ima navodno „osećaj sigurnosti i bezbednosti“ zapravo kod stanovnika Sokoca i Romanije stvara sve suprotno, unosi nemir, povećava gnev i loše uspomene.

Još jednom želim da apelujem da za provođenje misije EUFOR nema razloga da plaši našu decu. Kao ni da paradira našim ulicama. O bezbednost i sigurnosti naših ulica brine Policija Republike Srpske."

(Opština Sokolac)

BONUS VIDEO:

NASER ORIĆ IGRAO KOLO DOK SU MI PALILI SINA: Majka žrtve pokazala jezive fotografije iz Podrinja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024