KVADRATI U BANJALUCI I PO 5.500 KM! Cene nekretnina na rekordnom nivou poslednjih meseci širom Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ/T. CVIJETIĆ

15. 03. 2022. u 08:12

CENE nekretnina u Srpskoj poslednjih meseci "divljaju" pa se tako kvadrat stana plaća i rekordnih 5.500 maraka u Banjaluci, dok su u manjim gradovima i opštinama cene otišle nagore za po nekoliko stotina maraka i obaraju se rekordi u vrednosti nekretnina, kažu sagovornici "Novosti".

КВАДРАТИ У БАЊАЛУЦИ И  ПО 5.500 КМ! Цене некретнина на рекордном нивоу последњих месеци широм Републике Српске

Foto Novosti

Oni ističu da je Banjaluka još uvek najtraženija, ali sve više građana se okreće kupovini nekretnina u Trebinju, Doboju, Derventi, Istočnom Sarajevu...

Saša Kondić, vlasnik firme "Hidrenergo", koja u banjalučkom naselju Ada gradi objekte sa 500 stanova, kaže, za "Novosti", da će cene stanova ići još "nagore".

- U odnosu na prošlu godinu gradnja je poskupela za 30 odsto. Materijali su skuplji i viša je cena rada. Više novca se izdvaja za građevinske radnike, od zidara, molera do drugih majstora. Zbog toga investitori i povećavaju cenu stanova. To nije ekstra profit investitora kod formiranja cene stana već tako nalaže situacija na tržištu - ističe Kondić.

Prema njegovim rečima, građani zbog aktuelne situacije u Ukrajini, ali i problema koje imaju pojedine banke sada više veruju u nekretnine i novac usmeravaju na kupovinu stanova.

Foto Grad Banjaluka

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ističe da je na veće cene kvadrata stanova uticala veća cena čelika na svetskim tržištima koja je "otišla" za 100 odsto.

- Sada je u Srpskoj armaturna mreža sa 100 poskupela na 196 maraka - ističe Pavlović i dodaje da dok ne prođe ukrajinska kriza cene stanova neće stagnirati već će samo rasti.

Kada je reč o dijaspori, zainteresovanost za kupovinom stanova je veoma velika, najčešće se kupuju oni od 30 do 65 kvadrata.

Profesor ekonomije Stevo Pucar kaže da cena nekretnina u normalnim uslovima je uglavnom posledica ekonomskog rasta, a u ovom slučaju rast cena nekretnina, u svetu, i kod nas, posledica je velikih programa stimulisanja ekonomije u toku pandemije, gde su monetarne i fiskalne vlasti ubrizgale velike količine novca da se ne bi desile negativne ekonomske posledice.

- Pod pretpostavkom da neće biti nekih iznenadnih ekonomskih skokova, mislim da neće doći do pada cena nekretnina, one će nastaviti da rastu, ali zbog povećane inflacije možemo očekivati usporenje tog rasta i stabilizovanje cena - zaključuje profesor.

Saša Kondić, Foto Novosti

Kako kažu u Zavodu za statistiku, u Srpskoj je u 2021. prodato 2.667 novih stanova, što je za 30 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

- Prosečna cena prodatog novog stana lani je iznosila 1.787 KM i bila je za 12 odsto viša u odnosu na 2020. - navode u zavodu.

Prema rečima Dragana Grubana, iz Agencije za nekretnine u Prijedoru, nova gradnja trenutno ima najvišu cenu u tom gradu, pa tako se za stan u centru mora izdvojiti i 2.250 KM po kvadratu, dok je i stara gradnja veoma tražena, koja ide od 1.200 pa do 1.600 KM, što zavisi i od lokacija ali i od toga u kakvom je stanju stan.

NA CENI I GRAĐEVINSKO ZEMLjIŠTE

DRAGAN Gruban kaže da je i zemljište veoma traženo, kako na planini Kozari, tako i uz reku Sanu, ta naselja postaju vikend naselja gde se konstantno grade vikendice, pa se zarađuje njihovim iznajmljivanjem na dnevnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)