KAMIONDŽIJE TRAŽE NIŽE CENE GORIVA: Prevoznici u BiH održali protestne vožnje zbog poskupljenja energenata

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 03. 2022. u 07:13

RAST cene goriva u celoj BiH naterao je prevoznike da juče u većim gradovima organizuju protestne vožnje. Najmasovnije organizovane kolone kamiona bile su u Banjaluci i Sarajevu. Prevoznici traže od nadležnih u BiH da reaguju i spreče dalji rast cena goriva, koje je na pumpama širom BiH u utorak bilo tri marke po litri za dizel i benzin. Kao i da se usvoje mere koje bi dovele do smanjenja cene goriva na pumpama.

КАМИОНЏИЈЕ ТРАЖЕ НИЖЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Превозници у БиХ одржали протестне вожње због поскупљења енергената

Nezadovoljne kamiondžije u Banjaluci / Foto Nezavisne

Nenad Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj Republike Srpske, kaže za "Novosti" da se u Banjaluci okupilo oko 300 prevoznika sa vozilima i održali su mirne proteste zbog rasta cena goriva, ukazujući da shvataju tešku situaciju, ali da se mora naći neko rešenje za tu kategoriju.

- Vožnja kamiona brzinom od 40 kilometara na čas u znak protesta trajala je oko 60 minuta i sve je proteklo mirno. Cilj nam je da institucijama na nivou BiH ukažemo da smo bitan privredni subjekat i da moraju sa nama da razgovaraju - rekao je Grbić.

On je naveo da je jedan od zahteva da se država odrekne dela akciza za dobrobit prevoznika, ali i privrednika.

Grbić je dodao da je drugi zahtev da budu priznate licence izdate na entitetskom nivou, a treći da se pojednostave i skrate uslovi boravka na carinskim terminalima.

- Ne možemo dozvoliti da prevoznici ostaju na graničnim prelazima i carinskim terminalima po dva ili tri dana. Svi naši problemi su na nivou BiH, a ako vlasti ostanu neme na naše zahteve, prevoznici će organizovati sastanak, na kojem ćemo odlučiti kojim radikalnijim merama ćemo pribeći - rekao je Grbić.

To su, kako je istakao, samo neki od gorućih problema, sa kojima se prevoznici bore već duži vremenski period.

Prevoznici su sa protestne vožnje u Sarajevu poručili da su nelegalna konkurencija, neusaglašeni zakon o saobraćaju i transportu na svim nivoima u BiH, odlazak vozača na rad u inostranstvo, neažurnost na carinama zbog koje kamioni s robom čekaju i po nekoliko dana, akcize i enormno visoka cena nafte, samo neki od razloga zbog kojih radnici u ovoj delatnosti strahuju za budućnost i egzistenciju. Protestna vožnja u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina teretnih vozila krenula je iz sarajevskog naselja Stup. Kamioni su potom obišli krug glavnom gradskom saobraćajnicom.

KO ĆE DA VOZI ROBU!

PREVOZNICI su sa protesta poručili da ukoliko gorivo na pumpama nastavi da raste, oni neće moći da voze kamione, a to znači u praksi da ako kamioni stanu, građani će ostati gladni jer neće imati ko da prevozi robu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!