POSAO ČEKA 37.000 ŽENA: U Republici Srpskoj na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 69.987 osoba

D. KALINIĆ/S. MIŠLjENOVIĆ

08. 03. 2022. u 06:08

DOK mnoge žene u Srpskoj sa koleginicama danas slave 8. mart, Međunarodni dan žena, veliki broj žena neće imati tu mogućnost jer se nalaze na Zavodu za zapošljavanje RS i čekaju posao.

ПОСАО ЧЕКА 37.000 ЖЕНА: У Републици Српској на евиденцији Завода за запошљавање 69.987 особа

Zavod za zapošljavanje RS, Foto Glassrpske

Prema podacima Zavoda dostavljenim "Novostima", na evidenciji nezaposlenih, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, prijavljeno je 69.987 osoba, a od tog broja čak 37.148 su žene.

Naši sagovornici kažu da je ovoliko veliki broj žena na birou dokaz da poslodavci više veruju u mušku radnu snagu.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da, pored toga što je na Zavodu veći broj žena nego muškaraca, i dalje je činjenica da u Srpskoj bolje plaćena radna mesta skoro pa uvek pripadaju muškarcima i to je u svim branšama.

- Kada govorimo o broju nezaposlenih, gde su žene brojnije, to ne znači da su žene lošiji radnici. Naprotiv, žene su odlični radnici i ne treba zaboraviti da imaju jedno radno vreme na poslu, a drugo kod kuće - ističe Mišićeva.

Ona kaže da, nažalost, jedan deo poslodavaca u Srpskoj, uzima kao nedostatak radniku to što je žena, pogotovo ako se radi o mlađoj osobi.

- Poslodavac kalkuliše da će ta žena da rađa i to onda utiče na zasnivanje radnog odnosa - ističe Mišićeva.

Ranka Mišić, Foto Glassrpske

Ona navodi da, kada dođe 8. mart, mnogima su puna usta prava žena, a čitave godine postoje primeri da se žene otpuštaju sa posla, da su maltretirane, izbačene iz kuće, zlostavljane...

- Biti žena je veoma teško u Srpskoj. Mi smo siromašno društvo, u kom se sukobljava moderno i tradicionalano, gde nemaju svi jednake šanse na tržištu rada - pojasnila je Mišićeva.

I Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja, smatra da u Srpskoj na tržištu rada ima više nezaposlenih žena od muškaraca, jer je pre svega društvo tradicionalno i od žena se očekuje da budu kod kuće, domaćice, a da muškarci rade. I to shvatanje se, kako kaže, ne menja decenijama.

DIREKTORI

PREMA podacima Agencije za statistiku BiH na osnovu polne strukture upravnih odbora 10 najviše rangiranih kompanija na berzi u BiH, u 2021. godini, upravljačku strukturu odabranih kompanija činilo je 17 odsto žena i 83 odsto muškaraca.

- Samo je jedna kompanija za predsednicu imala ženu - naveli su u Agenciji za statistiku BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024