PRETE DODIKU I UDARAJU NA RS: U Evropskom parlamentu ponovo otvorena rasprava o "porastu secesionizma" u BiH

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

08. 03. 2022. u 19:34

POLITIČKA situacija u BiH postaje sve napetija. Porast nacionalizma i separatizma nastavlja da ugrožava mir, stabilnost, integritet zemlje, kao i funkcionisanje nacionalnih institucija.

ПРЕТЕ ДОДИКУ И УДАРАЈУ НА РС: У Европском парламенту поново отворена расправа о порасту сецесионизма у БиХ

Foto AP

Ovakva ocena bila je alibi Evropskom parlamentu da otvori debatu, navodno, o situaciji u Bosni i Hercegovini, a zapravo da ponovo stavi "na tapet" Republiku Srpsku i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika kojem prete sankcijama optužujući ga za pokušaje razbijanja zajedničke države.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naglasio je da su se podele u BiH pogoršale i zato što novi visoki predstavnik nije priznat. On je naveo da sve to negativno utiče na evropski put BiH i život građana, i pozvao na izbegavanje negativne retorike.

U parlamenetu se čulo i da je Dejtonski sporazum doneo mir kao i da evropska stabilnost zavisi od mira u BiH. Pojedini poslanici pozivali su na sankcije Dodiku zbog njegovih bliskih veza s Rusijom.

I uoči sednice EP, koja je počela u utorak kasno po podne u Strazburu, usledilo je podsećanje da su početkom januara SAD uvele sankcije lideru Dodiku.

- U izveštaju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike usvojenom 17. februara, poslanici EP pozvali su EU da takođe uvede ciljane sankcije Dodiku i njegovim saveznicima zbog aktivnosti korupcije, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH - stoji u ovom dokumentu.

Protiv uvođenja bilo kakvog kažnjavanja Banjaluke i njenog rukovodstva dosad se glasno izjasnila Mađarska, a u utorak se oglasio i hrvatski predsednik Zoran Milanović, ističući da neće glasati za sankcije Dodiku ukoliko ta tema uopšte dođe na dnevni red.

- Evropski parlament ne uvodi nikakve sankcije, koliko ja znam. Zna se kako se sankcije uvode i koji je zakonodavni mehanizam EU. Ne volim hajke. Obično ih predvode kukavice, i oni koji se, kad zagusti, sakriju u prvu rupu. Dodik je predstavnik srpskog naroda u BiH koji tamo živi, koji će tamo ostati, i on je sagovornik koga poznajemo. Strahujemo od onih koje ne poznajemo. Nekima je čudovište, meni nije. Meni je sagovornik. Ja mu neću uvoditi sankcije - rekao je Milanović.

Na opasku novinara da Dodik zagovara otcepljenje Republike Srpske, hrvatski predsednik je dodao:

- Imam i ja blesavih ideja, kao i vi. Jedno su ideje, jedno je politička retorika, a drugo je ono što je stvarno realno i što stvarno želi da se postigne onim što se govori. Nema nasilja kod njega, niti ga ja vidim.

ODLUKA O VRAĆANjU NADLEŽNOSTI

OTVORENI pritisci na Dodika i Republiku Srpsku počeli su čim je Banjaluka krenula u proces vraćanja nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu. Sve to protumačeno je kao sprovođenje plana "otcepeljenja RS i razbijanja BiH". Usledila je serija otvorenih pretnji sankcijama, a sve je pojačano od izbijanja sukoba u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!