LJUDINA IZ RAĐEVINE: Žalost za vladikom Lavrentijem i u Republici Srpskoj

V.MITRIĆ

24. 01. 2022. u 20:43

MNOGI ljudi sa leve obale Drine, sa bolom, tugom i nevericom primili su vest o upokojenju episkopa šabačkog Lavrentija.

ЉУДИНА ИЗ РАЂЕВИНЕ:  Жалост за владиком Лаврентијем и у Републици Српској

foto: Printskrin / instagram

On je uvek bio rado viđen na levoj obali Drine, i pre rata, i u poratnom periodu i poslednjih godina. Voleo je, kaže arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik Manastira Tavne, kod Ugljevika, vladika sve dobre ljude,“a nekako posebno nas sa leve obale Drine i Save, često pričajući da je njegovo najlepše doba bilo baš ono kada je, odmah posle svršenog Bogoslovskog fakulteta, bio sveštenik na Kupresu“.

-Za kratko vreme narod ga je zavoleo i on njih, kao najrođenije i rastanak im im je teško pao -kaže otac Lazar kome je vladika bio nadležni episkop dok je bio sveštenik u Engleskoj. - Govorio je da je „verujući narod u BiH, a posebno na Kupresu, Božji narod u pravom smislu te reči, što se osećalo i na bogosluženjima i na uobičajenim susretima sa njima u vreme bezbožničke vlasti u BiH i SFRJ. Voleo je Republiku Srpsku. Mnogo mi je bio zahvalan za pomoć koju smo mu pružili moji prijatelji i ja u Londonu za pripremu dela sabranih dela svetog vladike Nikolaja. Uvek smo se radovali jedan drugom kad se vidimo.

Za oca Lazara, „to nije bio samo vladika, već i čovek, gospodin, čovekoljubac i ljudina kakvog svet retko rađa“.

Foto V. M.

Veliki dobrotvor SPC akademik Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, nosi Orden vladike Nikolaja koji mu je dodelio vladika Lavrentije, „i sa njime, se, sa razlogom, ponosi i tek će da se ponose i on i njegova porodica“.

-I za mene, i za moju suprugu Rosu i za porodicu našeg sina, svaki susret sa vladikom bio je za pamćenje, kao melem u ovim vremenima -kaže Mirković. -Moja supruga Rosa je iz Rađevine, kraja odakle je vladika, i znam te ljude dobro. Hvala na svemu našem dobrom vladiki, ocu, duhovniku, humanisti i čovekoljupcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu