VAŽNA JE BRIGA KOJU VUČIĆ POKAZUJE ZA SRPSKU: Dodik o narednim koracima u borbi za RS

Novosti online

15. 01. 2022. u 07:00

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je važna briga koju za Republiku Srpsku pokazuje predsednik Aleksandar Vučić i da, kako kaže, razumeju kontekst u kome je on pozvao da se predstavnici Srpske vrate u institucije BiH.

ВАЖНА ЈЕ БРИГА КОЈУ ВУЧИЋ ПОКАЗУЈЕ ЗА СРПСКУ: Додик о наредним корацима у борби за РС

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodik je rekao da će razgovarati sa koalicionim partnerima u vlasti, ali i sa opozicijom.

- Mi ćemo se u februaru vratiti u Skupštinu i razgovarati o ovoj temi - rekao je Dodik i dodao da je i sam predsednik Vučić iskazao želju da i sa drugima vidi i razgovara na ovu temu.

Dodik je to rekao nakon razgovora sa predsednikom Vučićem u Beogradu da su predstavnici Republike Srpske iz institucija BiH izašli zbog nametnute odluke o izmeni krivičnog zakona, koju je doneo bivši visoki predstavnik poslednjeg dana svog mandata, u leto prošle godine, a na šta, ukazao je, nije imao pravo.

Dodik kaže da je BiH "velika nevolja" i jedna "retrogradna ideja".

- Oni nikada nisu pokazali želju da zajedno sarađujuemo na obostranom razvoju i to je dovelo do toga da je međunarodni faktor uveo visokog predstavnika, dao mu neka ovlašćenja navodno, bez ikakvog osnova u sporazumu, danas imamo situaciju da imate (viskogo predstavnika za BiH Kristijana) Šmita koji je došao bez odluke Saveta bezbednosti, a u Dejtonskom sporazumu piše da mora da bude imenovan odlukom Saveta bezbednosti - istakao je Dodik.

Rekao je i da ne oseća odgovornost zbog toga što poslednjih dana stižu kritike iz Evropske unije, SAD, Sarajeva, OEBS-a i zbog uskraćivanja drugog dela pomoći BiH iz EU.

Sva pomoć koja dolazi iz Evropske unije uvek je uslovljena, kaže Dodik.

- LJudi, pročitajte Ustav. Ali, sve češće čujemo od stranaca da je to jedno, ali da se mora sprovoditi politika. E sad te politike idu ka centralizaciji BiH i uništavanju osnovnog sporazuma i mi nemamo pravo da se ponašamo suprotno Ustavu BiH - naveo je, između ostalog, Dodik.

(RTS)

BONUS VIDEO: Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE LUKSUZAN, ALI NE PRETENCIOZAN HOTEL: Jako lep, uredan hotel koji odiše mirom, čeka vas u Hadabi, jednom od centara Šarm El Šeika