VIŠKOVIĆ PORUČIO: RS je garant srpskog ostanka na ovim prostorima

Tanjug

09. 01. 2022. u 22:31

PEMIJER Republike Srpske Radovan Višković večeras je u Milićima prisustvovao proslavi Dana Republike i poručio da se ona mora sačuvati jer je garant srpskog opstanka na ovim prostorima.

ВИШКОВИЋ ПОРУЧИО: РС је гарант српског останка на овим просторима

Foto Vlada RS

-Dovoljno je da vidite kako su naša braća prošla u susednim državama, gde su ostali bez zaštite svoje države. Oni su jednostavno nestali sa tih prostora, morali su da se isele i napuste svoja ognjišta. Zato je nama Republika Srpska svetinja koju moramo, bez obzira na naše nesuglasice ili politička mimoilaženja, da odbranimo, izjavio je Višković novinarima u Milićima, preneo je atvbl.com.

On je naveo da je 30 godina od osnivanja i mali i veliki period, da je svih tih godina Republika Srpska bila na meti osporavanja, ukidanja, da se sve prenese na zajednički nivo, da se centralizuje BiH.

Višković je naveo da se u poslednje vreme sve češće pojavljuje teza jedan čovek - jedan glas, a zbog toga je pre 30 godina došlo do građanskog rata.

-Mi nismo naivni, ne možemo to sebi dozvoliti. Žrtve koje su položene za stvaranje Republike Srpske, više od 30.000 ljudi je dalo živote, i mi koji predstavljamo institucije RS imamo pravo i obavezu, svetu zakletvu od saboraca, da se nijednog momenta ne sme dovesti u pitanje njen opstanak, naglasio je on.

On je napomenuo da iz RS nikome u BiH ne žele loše, već pozivaju i druga dva naroda u BiH da zajedno naprave zajedničku državu koja će biti funkcionalna.

-Moramo svi odusati od maksimalnih apetita i želja i da pronađemo kompromis za očuvanje BiH, koja bi bila po meri našeg ustava, da imamo dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Samo na taj način, uvažavajući sva tri naroda, uvažavajući i druge narode, ovde može da se živi, dodao je Višković.

On je ukazao da se u poslednje vreme Srbi jedini zalažu za BiH, a da oni koji se kunu u BiH, svojim radnjama je ukidaju.

-Iako je danas veliki dan za srpski narod, mi iz Republike Srpske koristimo priliku da pozovemo drugi entitet, drugi narod, prije svega bošnjački, jer je hrvatski prihvatio inicijativu iz Srpske, da se sedne i razgovara o budućnosti BiH, istakao je Višković.

BONUS VIDEO - ORILO SE U BANjALUCI: "Pukni zoro" odjekivalo do Manjače

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju