OBELEŽENO 19 GODINA OD POGIBIJE HEROJA: Služen parastos ispred biste Mitra Maksimovića Mande (FOTO)

V. Mitrić

02. 01. 2022. u 08:06

U UGLjEVIKU je obeleženo 19 godina od smrti legendarnog ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske (VRS) "Mandini lavovi" Mitra Maksimovića Mande.

ОБЕЛЕЖЕНО 19 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ХЕРОЈА: Служен парастос испред бисте Митра Максимовића Манде (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Parastos je služen ispred spomen-biste tom srpskom junaku, na platou Centra za kulturu, a vence su položili članovi porodice, saborci, pradstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji.

Dušan Maksimović, sin slavnog Mande, rekao je da je njegova porodica ponosna "jer srpski narod slavi lik i delo legendarnog komandanta".

Foto: V. Mitrić

- Ove godine smo održali šesti po redu kros sa 35 učesnika rekreativaca koji su trčali od Dvorova, mesta pogibije mog oca do Ugljevika - dodao je Maksimović, koji se zahvalio svima koji su učestvovali u molitvenom skupu.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je junak I komandant Mando ostavio veliki trag te da je sve dužnosti odgovorno obavljao.

- Bio je uspešan u svemu što je radio a kao predsednik Boračke organizacije Ugljevika je rešio najveći broj stambenih pitanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u našoj opštini – podsetio je Marinković.

On je dodao da je jedinica kojom je komandovao vojvoda Mando dala ogroman doprinos očuvanju srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Predsednik Udruženja veterana "Mandini lavovi" Drago Tomić rekao je da je Ugljevik poznat i po svom legendarnom komandantu vojvodi Mandi.

- Kroz jedinicu "Mandini lavovi" prošlo je oko 600 vojnika, imala je 120 ranjenih boraca a preko 40 poginulih - rekao je Tomić.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsednik Skupštine opštine Ugljevik, predsednik opštinske Boračke organizacije i predsednik Fudbalskog kluba "Rudar", a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je krajem 2002. u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave