BAKIR VIDI BiH KAO SVOJ PAŠALUK: Čović oštro o potezima Sarajeva, potvrdio Dodikove reči

Tanjug

31. 12. 2021. u 07:59

PREDSEDAVAJUĆI Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je sinoć da lider SDA Bakir Izetbegović doživljava BiH kao pašaluk i poručio da bez hrvatskog naroda u BiH neće ni biti Bosne i Hercegovine.

БАКИР ВИДИ БиХ КАО СВОЈ ПАШАЛУК: Човић оштро о потезима Сарајева, потврдио Додикове речи

Foto AVAZ

- Izetbegović BiH dozivljava kao pašaluk u kojem on ima posebno mesto. Kad se probudi, pomoli i popije kafu očekuje da ga svi slede. Ne može još da razume da BiH može isključivo da funkcioniše kao zajednica tri konstitutivna naroda - naveo je Čović komentarišući izjavu Izetbegovića da Hrvati imaju 46 pozicija u državnim i entitetskim institucijama nauštrb Bošnjaka.

Govoreći o tome da li je za BiH opasniji "bošnjački unitarizam" ili "srpski separatizam", Čović je za HRT rekao da "unitarizam hrani separatizam".

- Bojim se da najbrojniji narod u BiH ide krivim putem - rekao je Čović.

Komentarišući nedavne izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da se izbor hrvatskog člana Predsednistva BiH dogovara u džamijama i uz posredovanje verskih službenika, Čović je rekao da to nije nikakva tajna.

- Već drugo vremena Islamska zajednica BiH (IZBIH) ima posebno mesto u politici BiH. To se ne skriva. Siguran sam da je zajedno sa IZBiH i politikom Bošnjaka napravljen vrlo jasan plan i nužna logistika da se izaberu dva bošnjačka člana Predsedništva BiH. Do kraja su u ovo involvirani predstavnici IZBiH i to je sasvim izvesno - naveo je Čović.

On je ocenio da je vreme za dogovor oko izmena izbornog zakona praktično isteklo.

Kako je naveo, to vreme je bilo ograničeno na ovu proteklu, neizbornu godinu.

- Moramo iskoristiti vreme koje je pred nama kako bismo pronašli rešenje. Ja sam siguran da ćemo mi morati da napravimo izmene izbornog zakona. Ja još gajim optimizam - poručio je lider HDZ-a BiH.

Izetbegović je sinoć rekao da se čini sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, "osećaju relaksirano" u BiH i naveo da Hrvati od 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija "preko onoga što im Ustav garantuje".

On je rekao i da ne vidi bošnjački unitarizam u BiH i optužio srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da čini sve da BiH bude jedna neuspešna priča.

BONUS VIDEO: SRPSKA RUKA SPASA BOSNI - Vučić stigao u Sarajevo da uruči vakcine protiv kovida

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)