POSKUPLJENJE ŠOK ZA HOTELIJERE: Odbijaju da potpišu ugovor sa "Elektroprivredom RS", u planu štrajk

S. Mišljenović

29. 12. 2021. u 06:15

POVEĆANjE cene struje za više od 100 odsto koje je ponuđeno privrednim subjektima u oblasti ugostiteljstva i trgovine RS nije prihvatljivo i ono je diskriminatorsko.

ПОСКУПЉЕЊЕ ШОК ЗА ХОТЕЛИЈЕРЕ: Одбијају да потпишу уговор са Електропривредом РС, у плану штрајк

Foto S. Mišljenović

Zbog ove cene hotelijeri i trgovci u Srpskoj odbijaju da potpišu nove ugovore sa "Elektroprivredom RS", a hotelijeri RS, kojih je 11, najavljuju štrajk i obustavu rada ukoliko ERS ne koriguje cenu struje, poručili su za "Novosti" iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS. Problem je, kako kažu, nastao kad su na sadašnju cenu struje koju plaćaju od 38 evra po megavat-satu stigle nove cene za ugostiteljstvo i turizam, a koje iznose od 87 do 92 evra po megavat-satu, što je povećanje do 111 odsto.

U banjalučkom hotelu "Kortjard Meriot" kažu da odbijaju da potpišu novi ugovor za struju po kojem bi plaćali cenu višu za čak 111 odsto.

- Prihvatljivo nam je povećanje cene za 20 odsto, pa i malo više, ali nikako 111 odsto. Trebalo se ići sa povećanjem po pet odsto svake godine pa se niko ne bi bunio. U RS ima 11 hotela sa oko 2.500 zaposlenih. Neće ERS imati neku ogromnu zaradu od nas, ali na koronu i smanjen obim posla ovoliko povećanje cene struje znači gušenje našeg posla - pojašnjava Mišo Kuzmanović vlasnik hotela "Meriot" u Banjaluci.

Foto PKS RS

Goran Račić

On kaže da su hoteli u RS čitav svoj sistem rada bazirali na struji i da očigledno ERS to sada zloupotrebljava.

- Mi plaćamo 38 evra po megavat satu. Očekivali smo povećanje do 45 evra. Ali usledio je šok jer su iz ERS stigli predlozi da plaćamo struju izmeću 87 i 92 evra. To nije prihvatljivo. Naš predlog je da što pre sednemo za sto sa Vladom RS i ERS i da pronađemo rešenje. Sa ponuđenim ciframa nove ugovore nećemo potpisati - poručio je Kuzmanović.

Privredna komora RS stala je iza trgovaca i ugostitelja. Kažu da se pod hitno mora rešiti ovo pitanje jer u protivnom najveći udar će snositi radnici u ovim sektorima.

- U trgovinu i ugostiteljstvu RS je zaposleno više od 60.000 radnika. Ovoliko poskupljenje struje može samo da ide preko leđa radnika i građana da plaćaju skuplju uslugu - ističe Goran Račić predsednik Privredne komore Banjaluka.

OPRAVDANjE

IZ "Elektroprivrede" su povećanje cene u industriji i privredi RS opravdali saopštenjem u kojem su istakli da je došlo do drastičnog poskupljenja električne energije na svetskim berzama, koja je dostigla iznos od 250 evra po megavat-času, uz prognoze daljeg rasta, te konstatovali da je neophodno da dođe do korekcije cene za ovu kategoriju potrošača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024