SPECIJALNI RAT SARAJEVA PROTIV SRBIJE I SRPSKE: Na adrese medija poslat papir sa navodnim instrukcijama o rušenju BiH

Srđan Mišljenović

19. 12. 2021. u 07:00

SAMO nekoliko dana nakon sastanka generala tzv. Armije BiH sa članovima Predsedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, iz Sarajeva je na nekoliko međunarodnih medijskih adresa otišao papir sa navodnim instrukcijama kojima Republika Srpska i Srbija "koordiniraju aktivnosti sa ciljem destabilizacije prilika u BiH". Kako saznaju "Novosti", papir je napravila ratna bošnjačka elita koja godinama upravlja Obaveštajno-bezbednosnom agencijom BiH (OBA).

СПЕЦИЈАЛНИ РАТ САРАЈЕВА ПРОТИВ СРБИЈЕ И СРПСКЕ: На адресе медија послат папир са наводним инструкцијама о рушењу БиХ

Generali kod Komšića i Džaferovića / Foto Predsedništvo BiH

- Bošnjački ratni obaveštajni kadar iz OBA angažovan je od SDA da u narednom periodu napravi nekoliko dokumenata kojima će pokušati da za unutrašnju krizu u BiH okrivi Srbiju i Hrvatsku. Bošnjaci žele da zapadnjaci isključe Srbiju i Hrvatsku, a koji su garanti Dejtonskog sporazuma, iz svih mogućih priča o budućnosti BiH. Cilj Sarajeva je da glavni pregovarači o budućnosti BiH budu samo Bošnjaci - kažu za "Novosti" dobro obavešteni izvori iz diplomatskih krugova.

Dževad Galijašević, politički analitičar, ističe za naš list da je na terenu realizacija plana iz kuhinje SDA, a cilj je da se Srbiji onemogući bilo kakav kontakt sa Srpskom. To se isto radi i sa Hrvatskom:

- Plan je sledeći: prvo se na sva zvona optuže RS i srpski političari na čelu sa Miloradom Dodikom da ruše BiH i traži se reakcija tužilaštava da se predstavnici institucija RS procesuiraju. Uz svako pominjanje Dodika i Srpske od strane sarajevske političke elite ubaci se i Srbija, ali u negativnom kontekstu, kako podržava politiku rušenja BiH. Zatim se pojavljuju generali tzv. Armije BiH koji pričaju o zaštiti BiH. Nastavak plana je plasiranje dokumenta kojim se pokušava Srbija uvući u unutrašnji problem BiH. Na terenu je spinovanje situacije u BiH i skretanje pažnje sa činjenice da nju ruše Bošnjaci koji od čina potpisivanja, žele da ponište Dejtonski sporazum.

On ističe da Sarajevo i stranka SDA, na čijem čelu je Bakir Izetbegović, već četvrt veka kod zapadnih sila lobiraju da se Dejtonski sporazum "raspakuje":

- Bošnjaci nikada nisu odustali od ideje Izetbegovića da BiH bude unitarna muslimanska zemlja, a Srbi i Hrvati građani drugog ili trećeg reda. Aktuelnu krizu u BiH, koju je izazvao Valentin Incko u dogovoru sa Sarajevom, bošnjačka politika koristi da još jednom pokuša da se obračuna sa RS.

Inače, tekst koji je plasiran u međunarodne krugove nema potpis i pisan je ekavicom i latiničkim pismom. U Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH je rečeno da prvi put vide takav papir i da je iz sadržaja jasno da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH stavljena u funkciju specijalnog rata protiv Republike Srpske. Iz Kabineta navode da je na papiru "gomila besmislica koje nije vredno ni komentarisati", te da je taj papir u federalnim medijima legalizovao predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

I u Kabinetu predsednika Republike Srpske negiraju da su ikada ranije videli takav papir i ističu da je reč o običnom pamfletu koji služi za diskreditaciju i Srbije i Republike Srpske, kao i za privlačenje međunarodne pažnje.

U navodnom dokumentu, u koji su mediji RS imali uvid, navedene su tzv. instrukcije o ponašanju političara i građana Srpske i Srbije. Između ostalog se naglašava da Srpska i Srbija treba ekonomski i infrastrukturno da se uvezuju, da državni funkcioneri Srbije ubuduće zaobilaze političare i institucije BiH što god je više moguće. Visoki funkcioneri RS i njeni građani trebalo bi da izbegavaju ambasade, konzulate i predstavništva BiH i da se u slučaju konzularne pomoći u inostranstvu obraćaju DKP Srbije.

Foto: Tanjug/Fema/Amer Kajmović

BAKIR PRIZIVA SUKOBE

LIDER SDA Bakir Izetbegović izjavio je da bi bilo dobro podići borbenu moć u Oružanim snagama BiH:

- Ako imamo jak Eufor, NATO, podignemo borbenu moć u OSBIH koja je legalna snaga, više će razmisliti oni koji bi se upustili u probleme. Ako hoćete mir, morate biti spremni za rat.

STOP STRANIM TRUPAMA

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da, dok god je deo Predsedništva, neće dati saglasnost da bilo čuje vojne trupe, ni NATO ni ruske, dođu u BiH.

Dodik je, reagujući na poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića da NATO i Eufor pojačaju prisustvo u BiH, posebno na području Brčko distrikta, rekao da je Izetbegović "u svoju glavu svašta uvalio".

- On upravlja Ustavnim sudom, sudovima, a sada je vrhunac da upravlja i NATO - naveo je Dodik.

Osman Mehmedagić , Foto normala.ba

OSMICA

NA čelu OBA BiH godinama se nalazi Osman Mehmedagić Osmica, ratni telohranitelj Izetbegovića. Iako je i hapšen zbog zloupotrebe službenog položaja sve istrage i optužbe protiv Osmice padaju pred pravosuđem BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024