"POSAO NATO JE DA DISCIPLINUJE SRBE?" Bakir traži stranu intervenciju u RS, stigao odgovor iz Banjaluke

Tanjug

18. 12. 2021. u 07:19

PREDSEDNICA Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da u BiH nema potrebe za bilo kakvim sukobima i da su bespotrebni pozivi da EUFOR i NATO intervenišu.

ПОСАО НАТО ЈЕ ДА ДИСЦИПЛИНУЈЕ СРБЕ? Бакир тражи страну интервенцију у РС, стигао одговор из Бањалуке

Foto: EPA

Cvijanović je, komentarišući poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića da NATO i EUFOR pojačaju prisustvo u BiH, ocenila da su takve izjave "gluposti", prenosi RTRS.

- Posao je EUFOR i NATO da reaguje na šta? Da idu na Republiku Srpsku, da disciplinuju Srbe. Šta da rade, da kažu Hrvatima da ćute što traže legitimno predstavljanje - rekla je Cvijanović.

Ona smatra da Izetbegović duži niz godina provodi agendu koja isključuje bilo kakav dijalog u okviru BiH i da ima invazivnu politiku koja je ozbiljan remetilački faktor u okviru regiona.

Cvijanović je dodala da Izetbegović nastoji da privuče međunarodnu pažnju zato što je, kako je navela, "nesposoban, nekapacitetan i neopredeljen da razgovara s bilo kim iskreno u okviru BiH".

- On govori o konceptu lažne multietničnosti, a mi o konceptu iskrene i prave. Mi govorimo da je Ustav ozbiljna stvar u svakoj državi i da se trebamo pridržavati Ustava, a on govori o tome da ga trebamo iskriviti - istakla je Cvijanović.

Ukazala je da predstavnici RS govore da treba imati unutrašnji dijalog, što u okviru BiH znači i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, i poštovanje određenih stvari i propisa, a da Izetbegović radi sve suprotno od toga.

- On kaže da nam ne treba dijalog, fingira da je uključen u dijalog kada nam dođu međunarodni predstavnici, a u suštini radi samo ono što jeste prizivanje i spolja i iznutra svih onih faktora koji treba da se obračunaju sa Republikom Srpskom - smatra Cvijanović.

Dodala je da Izetbegović nije čovek suživota.

Prema mišljenju Cvijanović, situacija u BiH je "prilično bolesna" i treba da se "leči" adekvatnim sredstvima, a to znači političkim metodama, razgovorm, dijalogom.

- Nikakav NATO, EUFOR, nikakva vojska, niti oružane snage, domaće ili bilo koje druge, nisu deo razrešenja problema ovde, već je to dijalog, na koji Izetbegović i mnogi u Sarajevu, nažalost, nimalo nisu spremni - naglasila je Cvijanović.

BONUS VIDEO: Živela Srbija! DAN SRPSKOG JEDINSTVA U SLIKAMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)