ČUVAJU TRADICIJU I OBIČAJE SEMBERIJE: U Dvorovima održana tradicionalna manifestacija (FOTO)

B. MILOŠEVIĆ

13. 12. 2021. u 21:14

POSLE gašenja najstarijeg festivala “Znanjem, pesmom i igrom kroz Semberiju”, koji je duže od 40 godina na ovim prostorima okupljao najbolje frulaše, šargijaše, pevače starih izvornih pesama i folklorna društva, u nekoliko mesnih zajednica, kroz razne aktivnosti udruženja građana, počela je ponovo “borba” za očuvanje tradicije i starih običaja u Semberiji.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ И ОБИЧАЈЕ СЕМБЕРИЈЕ: У Дворовима одржана традиционална манифестација (ФОТО)

Foto: B.Milošević

Najaktivniji su članovi Udruženja žena “Beli anđeo” iz Dvorova, koji su i ove godine, sedmi put, organizovali “Sembersko poselo”. Čuvarima tradicije iz Dvorova, u goste je pristiglo više od 20 udruženja iz Srbije, Republike Srpske, federacije BiH, Hrvatske i Mađarske.

Radinka Todić, predsednica Udruženja žena “Beli anđeo” ističe da su ovakva druženja u ovim vremenima melem na dušu svima koji drže do tradicije.

- Raduje nas što sve više omladine dolazi na naša druženja, da se upoznaju sa običajima i vremenima u kojima su živele njihove bake. Pokažemo im kako se moglo zabavljati, a opet biti koristan kroz pletenje, vez, tkanje i spremanje starih jela, i da nije sve na internetu i mobilnim telefonima. Uvek im pomognemo kad požele neki stari recept za jela koja su spravljana pre stotinu godina - priča Radinka.

Sofija Tomović, predsednica Udruženja “Invalidi rada” iz Obrenovca, i Verica Kresojević, članica Udruženja “Jelica” iz Vukovara, prvi put su u Dvorovima na “Semberskom poselu”. Ne kriju oduševljenje zbog svega doživljenog te večeri.

- I kod nas postoje slične manifestacije, ali ovo u Dvorovima je nešto posebno. Videle smo izvezene peškire stare 150 godina, divne ćilime, delove narodne nošnje i kuhinjske predmete koje još možete pronaći samo u muzejima. Naši vredni domaćini Semberci su to sačuvali i imaju apsolutno našu podršku i pomoć u svakom smislu. Obradovala nas je i činjenica da se ovde vuna više ne baca nego da se pletu divne vunene čarape, koje dobro dođu u ovo zimsko vreme. O divnom druženju i razmeni iskustava suvišno je i govoriti, a mi ćemo prvom prilikom ugostiti naše “Bele anđele” iz Dvorova - poručuju gošće iz Srbije i Hrvatske.

Gusle od tri metra

Pored najmlađih folkloraša iz Dvorova,gostima iz regiona su se predstavili i Đorđe Perić(11) petoplasirani harmonikaš na svetu, i Vukan Đuka,guslar,sa Dušanom Stevanovićem, duborescom, autor najvećih gusala na svetu, visine tri metra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)