PEJOVIĆ PRIZNAO KRIVICU: Da li će Okružni sud prihvatiti nagodbu tužilaštva i korumpiranog sudije

O. MATAVULj

08. 12. 2021. u 07:13

NEBOJŠA Pejović, suspendovani sudija Osnovnog suda u Banjaluci, priznao je krivicu za trgovinu uticajem i povredu zakona od strane sudije.

ПЕЈОВИЋ ПРИЗНАО КРИВИЦУ: Да ли ће Окружни суд прихватити нагодбу тужилаштва и корумпираног судије

Stojan Vukajlović, Foto O. Matavulj

Pejović je sa Republičkim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice. Ali, tu "nagodbu" još nije razmatrao banjalučki Okružni sud, jer je vlasnik firme "Sevoj fajnenšl konsalting" Senad Herman, koji je Pejoviću dao mito od 1.000 evra, tražio da u sporazum bude uvršćen kao oštećeni. Naime, Herman je sarađivao s policijom i Pejoviću na ruke dao novac u označenim novčanicama, koji je vlasništvo tužilaštva. Međutim, on smatra da je nezakonitim postupanjem sudije izgubio deo poslovanja. Tužilaštvu je dat rok do 16. decembra da sasluša Hermana i druge optužene, pa je razmatranje sporazuma odloženo.

Pejovića optužnica tereti da je 31. decembra 2019. kao sudija u izvršnom postupku bio na ročištu radi prodaje nekretnina. Radilo se o četiri stana, poslovnom prostoru i vikendici koje je kupio advokat Stojan Vukajlović za 283.400 KM, odnosno pola procenjenog iznosa. Pejović se tereti da je Vukajloviću omogućio da pribavi imovinsku korist tako što je sprečio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju. To je obrazloženo time da nisu uplatili obezbeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 KM za učešće u nadmetanju.

- Nakon otvaranja nadmetanja optuženi je ponudio na prodaju zajedno sve nekretnine, ne dozovoljavajući pojedinačnu prodaju i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača - navodi se u optužnici.

Nebojša Pejović, Foto ATV

Pojašnjava se da je Pejović utvrdio da samo advokat Vukajlović ispunjava uslove za učešće u nadmetanju, a potom je doneo odluku kojom su mu nekretnine prodate upola cene.

Druga tačka optužnice odnosi se na trgovinu uticajem tako što je od Hermana tražio i primio 1.000 evra da bi, koristeći svoj sudijski uticaj, garantovao povoljan ishod postupka za njegovu firmu nakon što je izgubio spor vezan za ime firme koje je, odlukom suda, morao da promeni.

HAPŠENjE ADVOKATA

U SKLOPU ove afere nedavno je pretresen i uhapšen advokat Stojan Vukajlović. On je nakon saslušanja u tužilaštvu pušten da se brani sa slobode, a istraga je u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati