OBELEŽEN SVETSKI DAN INVALIDA: U Modriči neophodna veća podrška društva (FOTO)

Vid Blagojević

03. 12. 2021. u 20:50

U MODRIČKOM Udruženju mentalno nedovoljno razvijenih lica danas je skromno obeležen Svetski dan invalida.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ИНВАЛИДА: У Moдричи неопходна већа подршка друштва (ФОТО)

Foto: V.Blagojević

Lica sa mentalnim invaliditetom okupljaju se u ovom Udruženju i prema poslednjim podacima na području Modriče im 140 takvih invlidnih lica.

Udruženje gluvih i nagluvih evidentiralo je 91 lice koja su invalidi zbog problema sa sluhom. Za sada je najveći broj Ratnih vojnih invalida, kojih području opštine Modriča ima 637 čiji je invaliditet nastao kao posledica ranjavanja u poslednjem otadžbinskom rata. Oni su današnji dan obiležili polaganjem cveća na centrlni spomenik Borcima za RS i obilaskom najtežih ratnih vojnih invalida.

Kako je rečno na ovom skupu, obeležavanje Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, 3. decembar, ima za cilj da promoviše razumijevanje problema sa kojim se susreću svakodnevno invalidnih lica.

- Mora se posvetiti veća pažnja svim invalidnim licima a posebno deci.Takođe neophodno je dati veću podršku i prava u društvu licima sa invaliditetom. Mnogi od njih jedva sastavljaju kraj sa krajem.Obeležavanjem ovog datuma takođe se teži ka podizanju svesti kod zdravih ljudi o integrisanju lica sa invaliditetom u sve sfere političkog, ekonomskog i kulturnog života – rekao je radovan Todorvič predsednik Udrženja mentalni nedovljno razvijenih lica iz Modriče.

Ono što je posebno čudno, to je da nijedna institucija ne raspolaže sa podacima koliko ima Invalida rada.

Takođe u Modriči ne postoji ni udruženje slepih i slabovidih lica, kao ni udruženje paraplegičara. Tri navedena udruženja okpljajuu 868 invalidnih lica od kojih veliki broj teško živi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista