DAN DRŽAVNOSTI BiH NE VAŽI U SRPSKOJ: Ministarka Turković u ofanzivi da širom sveta ozvaniči sarajevski državni praznik

S. M.

25. 11. 2021. u 07:13

MINISTARKA spoljnih poslova BiH Bisera Turković pozvala je ambasadore te države da se širom sveta svečano obeleži 25. novembar Dan državnosti BiH, a koji se inače samo obeležava u Federaciji. Za RS taj praznik ne postoji, dok je u Federaciji on neradni dan.

ДАН ДРЖАВНОСТИ БиХ НЕ ВАЖИ У СРПСКОЈ: Министарка Турковић у офанзиви да широм света озваничи сарајевски државни празник

Zastave BiH u Sarajevu / Foto S. Mišljenović

Iako Turkovićeva preti disciplinskim merama ambasadorima BiH koji ne budu obeležavali taj datum, ambasadori BiH koji su iz Srpske kažu da ona to ne može narediti.

- Ambasadori odgovaraju samo Predsedništvu BiH i jedino ono može opozvati amabasadore, i to konsenzusom. Nikakve veze sa opozivanjem ili disciplinskim kaznama nema ministarka Turković - kažu ambasadori izabrani iz RS.

Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji, kaže da Turkovićeva ne može nikome ništa da naredi.

- Prvo, nije naredila već je pozvala, i ne može narediti, niti bi je poslušao ijedan Srbin - rekao je Samardžija

Godinama se u Federaciji obeležava 25. novembar kao takozvani dan državnosti BiH. U Srpskoj se to doživljava kao jasna namera Sarajeva da se diskriminiše srpski narod kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH. Pokušavalo se na nivou BiH usvajanje Zakona o praznicima, ali nikada nije potignut dogovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)