ŠMIT ZA GLAS AMERIKE: Vojska Republike Srpske neće biti formirana

S. M.

23. 11. 2021. u 19:02

VISOKI predstavnik u BiH, Kristijan Šmit je u intervju za Glas Amerike odgovarajući na pitanje o broju vojnika Eufora u BiH i mogućem povećanju ukoliko se formira Vojska Republiek Srpske, izjavio je da Vojska Republike Srpske neće biti formirana.

ШМИТ ЗА ГЛАС АМЕРИКЕ: Војска Републике Српске неће бити формирана

Foto OHR

Posledice toga su vrlo jasne, uključujući i moju stranu. Nakon što sam razgovarao sa generalnim sekretarom NATO prošle sedmice, rekao bih da se ne radi o povećanju prisustva, već o prisustvu koje se može smatrati opredelenjem međunarodne zajednice da doprinese implementaciji Dejtona To znači da treba postojati saradnja između Evropske unije i NATO. NATO je prisutan u Sarajevu.

Trebalo bi biti jasno da ako se stvari zakomplikuju, da Evropska unija, EUFOR i NATO, preko takozvane komandne i strategije „Berlin plus“ mogu povećati svoje prisustvo. Ne vidim potrebu za tim u ovom trenutku, ali mislim da moramo biti svesni situacije, izjavio je Šmit.

Na pitanje Glasa Amerike do kada će da trpi što Milorad Dodike  ne poštuje njega ni OHR, Šmit odgovara da moramo shvatiti da više nije moguće samo reći OK, ovo je samo balkanska retorika. - Zbog toga veoma intenzivno tražim zajedničku aktivnost. Izgubio je veliku podršku građana. Postoje neke glasine, ne mogu to dokazati, da će se nadležni baviti pitanjima vezanim za korupciju. Moramo delovati, a to nije bio slučaj u poslednjih 10 godina. Moramo ga obeshrabriti da to može biti uspješan način. Nadam se i verujem da se to može obuzdati, ali potrebna nam je odlučna akcija, ne samo za mene, već i podrška međunarodne zajednice. To je ono na čemu radim, izjavio je Šmit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024