SINDIKALCI “ŠUMA SRPSKE” PRELOMILI: Zahtev upravi za povećanje cene rada na 150 maraka

S. M.

01. 11. 2021. u 22:55

JEDINSTVENA udružena sindikalna organizacija "Šuma Republike Srpske" uputiće zahtev upravi preduzeća da se radnicima poveća jedinstvena cijena rada na 150 KM sa sadašnjih 130 KM, te najavljuje da će, ukoliko bude potrebno, za ispunjenje tog cilja koristiti sve sindikalne metode borbe.

СИНДИКАЛЦИ “ШУМА СРПСКЕ”  ПРЕЛОМИЛИ: Захтев управи за повећање цене рада на 150 марака

FOTO RTRS

Predsednik ove sindikalne organizacije Dušan Marković izjavio je da su zahtevi opravdani s obzirom na povoljnu cenu rezane građe na tržištu, da su se troškovi života povećali nedavnim poskupljenjima, kao i da cena rada radnicima nije povećana u proteklih 13 godina, a plate su im ispod republičkog proseka i iznose 800 KM. Marković smatra da je očekivano povećanje od 15 do 20 odsto realno i prihvatljivo za upravu.

On je naveo da u ovom preduzeću ima višak zaposlenih, o čemu je uprava preduzeća trebala voditi računa, te pohvalio aprilske mere Vlade Srpske o imenovanjima pojedinih direktora "koji su domaćinskim upravljanjem navedene organizacione jedinice stavili na noge, a što bi trebao biti obrazac i za druge gubitaše".

Predsednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović, poručio je da će sindikat povećanje jedinstvene cene rada ostvariti koristeći sve oblike sindikalne borbe ukoliko na to budu primorani. On je naveo da se u poslednjih 13 godina cena rada povećavala samo rukovodećim strukturama.

-Uslovi za sektor šumarstva i prerade drveta nisu nikada bili povoljniji u poslednjih 50 godina. Cena rezane građe je oko 500 KM na domaćem i svetskom tržištu, a cena trupca je 100 KM u Republici Srpskoj - rekao je Pavlović.

On je upozorio da i pored povoljnog odnosa nemaju koristi.

- Radnici šumarstva nemaju koristi jer nema povećanja cene drvnih sortimenta. Radnici prerade nemaju nikakve koristi od toga iako je toliko povećana rezana građa. Država nema koristi jer nema doprinosa od radnika. Gde se to preliva, pa preliva se u privatne džepove - rekao je Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)