POVUĆI SAGLASNOST ZA VOJSKU I PRAVOSUĐE: Vladajuća koalicija u RS odlučna u odbrani svojih nadležnosti

O. MATAVULj

02. 10. 2021. u 08:12

VLADAJUĆA koalicija u Srpskoj u toku oktobra će zakazati Posebnu sednicu Narodne skupštine RS na kojoj će preispitati sve odluke i ranije date saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta i slično.

ПОВУЋИ САГЛАСНОСТ ЗА ВОЈСКУ И ПРАВОСУЂЕ: Владајућа коалиција у РС одлучна у одбрани својих надлежности

STAV Sastanak kod Željke Cvijanović, Foto SRNA

To je nakon sastanka s liderima stranaka vladajuće koalicije izjavio predsednik SNSD Milorad Dodik navodeći da su odlučni da odbrane nadležnosti RS, tako što će odbiti svako neustavno ponašanje bilo koje institucije.

- Na sednici ćemo dati sistematičan pravni odgovor na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH. To će uključivati niz mera kao što je preispitivanje datih saglasnosti za zakone koji se tiču vojske, VSTS, indirektnih poreza - rekao je Dodik.

Pojasnio je da će se NS RS referisati i na nametnute odluke visokog predstavnika na nivou BiH, ali i RS poput amandmana u vezi sa Većem naroda RS, koje nije bilo deo dejtonskog aranžmana.

- Sve ćemo preispitati i odbaciti. Naše ponašanje biće isključivo u skladu sa slovom Dejtonskog sporazuma, bez obzira na to šta ko drugi o tome govorio. NS RS je dala saglasnost za reformu vojske. Tu odluku ćemo povući i tražiti novi aranžman - istakao je Dodik.

Dodao je da će koalicija nastaviti da sprovodi zaključke NS RS u vezi sa visokim predstavnikom i odlučivanjem u zajedničkim organima.

- Uslov za odlučivanje u zajedničkim organima BiH je poništavanje nametnute odluke visokog predstavnika Valentina Incka. Jedna odluka se desila, a ona se odnosila na privremeno finansiranje. Odluka nije trajna i motivisana je time da se zaštite interesi RS, odnosno 7.000 ljudi koji rade u zajedničkim organima - rekao je Dodik, navodeći da učešće u pojedinim sastancima ne znači deblokadu.

DOGOVOR Lideri partija vladajuće koalicije, Foto ATV

Predsednik US Nenad Stevandić kaže da je vidljiva hajka na Srpsku i njene institucije i da se mora učiniti sve da bi bila sačuvana.

- Postoje dva povezana procesa. Jedan je stalna borba za suverenitet i odbranu od odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika, a drugi se odnosi na izazivanje podela i sukoba kako bi zajednička borba srpskih predstavnika bila prekinuta. Rezultat toga je neodazivanje opozicije na sastanak kod predsednice - rekao je Stevandić.

Predsednik DEMOS Nedeljko Čubrilović rekao je da vladajuća koalicija ostaje principijelna u poštovanju odluka NS RS.

- Važno je da Vlada i institucije rade posao u skladu sa zakonom. Od građana smo zaduženi da se borimo za poziciju Srpske i tako će i biti - rekao je Čubrilović.

OSLOBODITI SE NEUSTAVNE PRAKSE

LIDERI partija vladajuće koalicije sastali su se i sa predsednicom RS Željkom Cvijanović, dok se lideri opozicionih partija nisu odazvali na sastanak.

- U BiH se dešava pravni haos koji su izazvale odluke visokih predstavnika, a potom i Ustavnog suda BiH, a koje po pravilu idu protiv Srpske i vode ka njenom urušavanju. Na sednici NS RS daćemo odgovor i osloboditi se neustavne prakse - istakla je Cvijanovićeva.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega