UKC RS: Kiseonik nije štetan po zdravlje pacijenata

O. M.

25. 09. 2021. u 16:52

KISEONIK koji se daje pacijentima u UKC Republike Srpske nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, saopštio je UKC RS.

УКЦ РС: Кисеоник није штетан по здравље пацијената

Foto: Novosti

U saopštenju se navodi da se isti kiseonik upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te da pacijenti nemaju razloga za strah. Kako bi dokazali ove navode iz UKC RS dostavili i sertifikat koji to potvrđuje.

- Otkad postoji UKC Republike Srpske koristi se isti kiseonik i ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vreme pandemije virusa korona.Taj kiseonik koristi se u lečenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtevanom dokumentacijom, dobili smo rešenje od Agencije za lekove BiH da ponuđač ima rešenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovđe je takvim kiseonikom izlečeno na hiljade pacijenata - navodi UKC RS.

Foto: UKC

Ponavljaju da građani nemaju razloga za strah, te da kiseonik koji UKC RS koristi, ne može biti štetan po zdravlje pacijenata.

- Napominjemo da je širenja laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banjaluke i Republike Srpske, posebno među pacijentima  i njihovim porodicama jako opasno. Upozoravamo sve one koji iz samo njima znanih razloga pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose jos većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim lekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje - navodi UKC RS.

Dodaju da kiseonik igra veliku ulogu u spasavanju života, te da se trenutno 200 pacijenata u UKC Republike Srpske nalazi na kiseoničnoj podršci.

- Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posledicama. Lekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana RS - ističu u UKC RS.

Napominju i da ne žele da učestvuju u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista