NEŠIĆU "SKENDER KULENOVIĆ": Proglašenjem dobitnika počeli Književni susreti na Kozari

S.M.

08. 09. 2021. u 22:05

PESNIK iz Dalja Đorđe Nešić dobitnik je nagrade za životno delo "Skender Kulenović - Književni vijenac Kozare" ovogodišnjih 49. Književnih susreta na Kozari.

НЕШИЋУ СКЕНДЕР КУЛЕНОВИЋ: Проглашењем добитника почели Књижевни сусрети на Козари

Foto: Srna

Odluku žirija saopštio je predsednik žirija, profesor sa Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović na današnjoj sednici Organizacionog odbora manifestacije. On je novinarima izjavio da je žiri, u čijem su sastavu bili i Đorđo Sladoje i Duško Pevulja, odluku donio jednoglasno nakon razmatranja celokupnog književnog opusa kandidata. Maksimović je naglasio da je Nešić "dragoceni stvaralac u svome vremenu, najizrazitiji liričar među savremenim srpskim pesnicima koji je proniknuo u duh tradicije i savremenosti svoga naroda".

- Time je čitaocima otvorio prostore prepoznavanja i pročišćenja, a zatim nas je sve zajedno uputio da budemo dostojni svojih predaka i svoje budućnosti. Sve to nas je opredelilo da upravo on bude zasluženi ovogodišnji dobitnik nagrade “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare”, istakao je Maksimović.

On je dodao da je žiri razmatrao više od 20 imena za koje veruje da će u budućim susretima na Kozari biti u konkurenciji za ovu nagradu.

Đorđe Nešić je prvu zbirku pesama "Crv sumnje u jabuci razdora" objavio 1985. godine, a zatim su usledile knjige "Surogati" /1990/, "Čekajući Stvoritelja" /1995/, "Haronov čamac" /1998/, "Luk i voda" /prvo izdanje 2004; drugo dopunjeno izdanje 2012/. Objavio je i knjige izabranih i novih pjesama "Prozor kroz koji Dunav teče" /2000/, "Bolje je biti u manjini" /2015/, "Sunce i led" /2018/.

Kao upravnik Kulturno-naučnog centra "Milutin Milanković" u Dalju organizovao je više naučnih manifestacija, a napisao je i knjigu "Prvi ciklus, deseta godišnjica rada KNC “Milutin Milanković" /2019/.

Pesme Đorđa Nešića zastupljene su u antologijama srpske poezije, prevođene su na strane jezike, a donele su svome autoru i brojne vredne nagrade i priznanja među kojima su "Brankova nagrada", "Laza Kostić", "Sava Mrkalj", "Žička hrisovulja", "Zmajeva nagrada", "Disova nagrada". Dobitnik je i plakete "Nikola Tesla" Srpskog narodnog veća iz Zagreba za izuzetan doprinos unapređenju položaja i očuvanju srpskog identiteta Srba u Hrvatskoj i razvoju srpskih institucija.

Današnjom objavom imena dobitnika nagrade počeli su 49. Književni susreti na Kozari, odnosno prateći program manifestacije koji se nastavlja otvaranjem izložbe slika nastalih na Likovnoj koloniji "Sreten Stojanović" u Muzeju Kozare od 20.00 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!