PRIZNANJE VELIKOM PESNIKU: Gojko Đogo dobitnik Gramate Pesničke republike

R. Š.

20. 08. 2021. u 13:20

U OKVIRU manifestacije „Pesnička republika”, koju šestu godinu organizuje Banatski kulturni centar u Novom Miloševu, Gramata će u subotu, 21. avgusta, biti dodeljena Gojku Đogi, za knjigu „Vunena vremena”.

ПРИЗНАЊЕ ВЕЛИКОМ ПЕСНИКУ: Гојко Ђого добитник Грамате Песничке републике

Foto: Banatski kulturni centar

Ova povelja dodeljuje se na osnovu konkursa „Propuštena prilika” za nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka. Nagrada se dodeljuje uz podršku Opštine Novi Bečej i podrazumeva objavljivanje knjige dobitnika. U okviru manifestacije „Pesnička republika” biće održan tradicionalni pesnički maraton za koji se prijavilo pedesetak pesnika iz više gradova Srbije.

- Nagrada Gramata Pesničke republike dodeljuje se za „propuštenu priliku“. U slučaju ovogodišnjeg laureta, pesnika Gojka Đoga, a povodom njegove knjige „Vunena vremena”, moglo bi da se ustvrdi da se ta propuštena prilika pretvorila u ozbiljnu nepriliku za pesnika. Naime, te osamdeset i prve godine, godine prvog pojavljivanja pesničke knjige „Vunena vremena”, tadašnja vlast je više nego brzo reagovala i, ne samo knjigu uništila, nego je pokrenula i sudski postupak protiv pesnika. Ceo slučaj je trajao četiri godine, a pesnik je i značajno vreme proveo u zatvoru. Međutim, ono što je bitno za ovu poeziju je da ona ispunjava veoma visoke kriterijume pri ocenjivanju i tumačenju. Znači, iako se ceo kontekst njenog nastanka i kontekst o kojem je pevala urušio na najružniji način, to nimalo nije uticalo na mesto koje je ona odmah zauzela i posebnost, u stvaralačkom smislu, koju je donela. Podrazumeva se da knjige istog autora imaju nešto zajedničko, pa tako i „Vunena vremena” imaju dosta toga od pesničkog rukopisa njenog autora, ali, što je posebno bitno, ona poseduje i mnogo više elemenata koji je izdvajaju. Pre svega tu je spoj arhaičnih i savremenih tema i motiva, raskošna metaforika, ali i uvećano i umnoženo korišćenje alegorije, aluzije i parodije. Naročito je zanimljivo poigravanje jezikom koji autor koristi. „Vunena vremena” su eklatantan primer agažovane i kritičke poezije, koje, nažalost, kod nas sve manje ima – obrazložio je žiri čiji je predsednik Simon Grabovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024