OSMICA SA SVEDOKOM NA ODMORU: Tužilaštvo BiH traži pritvaranje direktora OBA Osmana Mehmedagića

O. MATAVULj

09. 09. 2021. u 08:15

TUŽILAŠTVO BiH zatražilo je određivanje pritvora direktoru Obaveštajno bezbednosne agencije BiH (OBA) Osmanu Mehmedagiću Osmici (59) zbog kršenja mera zabrane koje su mu ranije određene rešenjem Suda BiH.

ОСМИЦА СА СВЕДОКОМ  НА ОДМОРУ: Тужилаштво БиХ тражи притварање директора ОБА Османа Мехмедагића

Osman Mehmedagić , Foto normala.ba

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da je Sudu upućen zahtev za opoziv mera zabrane i zatraženo je određivanje jednomesečnog pritvora.

- Tužilaštvo BiH je došlo do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu sa osobom koja je navedena kao svedok u predmetu, a kojoj se u skladu s izrečenim merama zabrane osumnjičeni ne sme približavati na udaljenost manju od 50 metara - rekao je Grubešić.

U Tužilaštvu ne žele da otkrivaju o kojem je svedoku reč, odnosno s kim je Mehmedagić bio na odmoru. Zanimljivo je da je i Mehmedagićev branilac, advokat Senka Nožica, za ovaj zahtev saznala preko saopštenja za javnost Tužilaštva BiH.

Prvi obaveštajac BiH pod istragom je zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u Tuzli. Sumnja se da je na osnovu krivotvorene diplome primao platu u OBA i tako počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Osumnjičen je i za pranje novca, a pod lupom istražitelja su kupovina dve kuće i automobila.

U sklopu te istrage Osmica je u julu uhapšen, a Sud BiH je tada odbio predlog za pritvor, određujući mu mere zabrane. Te mere, prema rešenju suda, uključuju zabranu međusobnog kontaktiranja sa drugim osumnjičenima (Denis Prcić, Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović), kao i kontaktiranje sa svedocima Tužilaštva BiH. Mehmedagiću je zabranjeno i približavanje svedocima na udaljenost od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o istrazi kojom je obuhvaćen.

- Izuzetno, svedocima može prići na manje od 50 metara u cilju obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, ali mu se zabranjuje razgovor o predmetu. Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne bude postupao u skladu sa izrečenim merama - pisalo je u rešenju Suda BiH.

OSUMNjIČENI Mehmedagić izlazi iz MUP-a , Foto Kliks

Inače, Tužilaštvo BiH je u poslednje dve godine vodilo tri istrage protiv direktora OBA. Jedan predmet je okončan oslobađajućom presudom, a odnosio se na korišćenje resursa OBA za vođenje privatne istrage. U drugom Sud BiH je odbio da potvrdi optužnicu protiv Mehmedagića, te ministra bezbednosti BiH Selme Cikotića i Muriza Druškića u predmetu "bezbednosne provere". Treća istraga je u toku, a za to vreme Mehmedagić neomatano obavlja funkciju direktora OBA, a čak je dobio i novi mandat.

Bili u istom avionu

FEDERALNI mediji objavili su da je Osman Mehmedagić mere prekršio tako što je avionom otputovao u Antaliju sa svedokom Asimom Sarajlićem (na slici), delegatom SDA u Domu naroda BiH i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA. U Tursku su otputovali 21. i vratili se 30. jula. Osmica je u društvu Sarajlića viđen i 27. avgusta na svadbi Jasmine Izetbegović, ćerke lidera SDA Bakira Izetbegovića, kada su snimljeni na par metara udaljenosti.

Foto Kliks

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri