KROZ KOMŠIĆA PRIZIVAJU UNITARNU BiH: Oštre reakcije na predlog hrvatskog člana predsedništva o ukidanju konsitutivnost naroda

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 09. 2021. u 09:10

IZJAVE Željka Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, da je potrebno ukinuti konstitutivnost naroda i da BiH postane "građanska i multikulturalna, država po principu jedan čovek jedan glas, jedan predsednik, jedna vlada" je, kako kažu sagovornici "Novosti", decenijska želja i ideja kako Komšića tako i političkog bošnjačkog Sarajeva koje ga je izabralo u Predsedništvo BiH.

КРОЗ КОМШИЋА ПРИЗИВАЈУ УНИТАРНУ БиХ: Оштре реакције на предлог хрватског члана председништва о укидању конситутивност народа

Milorad Dodik, Foto Novosti

Iza ove izjave, kažu naši sagovornici, krije se pokušaj stvaranja unitarne BiH gde bi Bošnjaci bili narod prvog reda, a Srbi i Hrvati postali statistička greška i ostali na margini.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH rekao je da su izjave Komšića samo njegov lični stav, jer taj član Predsedništva nije merodavan, ni legitiman, niti ima ikakvu kvalifikaciju da odlučuje o tome šta je demokratija.

- Komšić ne predstavlja Hrvate da bi mogao reći da je to njihov stav. Takođe, njegov stav nije ni stav Predsedništva, koje se nikada o tome nije dogovorilo. On mlatara i u zabludi drži deo javnosti koja ga sluša, misleći da je važan i ozbiljan, kaže Dodik.

Naglasio je da je to samo Komšićev i stav jedne dramatične manjine u BiH.

Željko Komšić, Foto Predsendistvo BiH

- S druge strane, većinski stav naroda u BiH je da se BiH može samo očuvati samo kao zemlja sa tri konstitutivna naroda u kojoj će se njihovi legitimni, a ne kamuflirani predstavnici kao Komšić, suštinski dogovarati i doprinositi miru i razvoju, kaže Dodik.

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjine Srpske kaže da Komšić mora znati da BiH nisu stvarali građani već tri naroda i dva entiteta.

- To što se Komšić ne može prepoznati ni u jednom to je njegov problem. Komšić zagovara postavku BiH koja je i dovela do rata i to neće proći, ističe Stevandić.

Foto S. Mišljenović

Siniša Karan, profesor Ustavnog prava kaže da je poruka Komšića o ukidanju konstituitivnosti najjači udar na Dejtosnki sporazum i Ustav BiH do sada.

- Moram upoznati Komšića da je preambulom Ustava BiH propisano da su konstitutivni narodi u BiH Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a da se u Ustavu BiH navodi da se BiH sastoji od dva entiteta FBiH i Republike Srpske, navodi Karan.

On upozorava da Komšićeva izjava o multikulturalnoj BiH ima prikrivene namere:

- To su stvaranje centralističke i unitarističke BiH, kao i oduzimanje prava srpskom i hrvatskom narodu, kao konsitutitivnim i državotvornim narodima, da učestvuju u stvaranju institucija po pricipu pariteta i donošenju odluka po principu konsenzusa.

PUSTI SAN

NENAD Nešić, lider DNS kaže da su u Srpskoj već navikli da je sve što dođe od Komšića laž i podmetanje.

- Jedan čovek - jedan glas, ostaće samo njegov san, a bez Republike Srpske i srpskog naroda nema ni BiH, poručio je Nešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći