NIKO SE NEĆE IGRATI SA SRPSKIM ŽRTVAMA: Premijer Višković na Ozrenu izneo podatak da RS traga za još 1.652 nestalih

V.N.

31. 08. 2021. u 06:08

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je juče na Ozrenu da Srpska potražuje 1.652 nestalih i da se sa srpskim žrtvama niko neće igrati.

НИКО СЕ НЕЋЕ ИГРАТИ СА СРПСКИМ ЖРТВАМА: Премијер Вишковић на Озрену изнео податак да РС трага за још 1.652 несталих

Foto Srna

On je kao sraman ocenio dosadašnji rad Instituta za nestala lica BiH.

Višković je tokom obraćanja na obeležavanju Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu naveo da je Institut od 2008. godine identifikovao svega 265 osoba, što je broj koji su godišnje pronalazile institucije Republike Srpske.

On je naveo da već 25 godina oni koji treba da kroje pravdu na ovim prostorima ne žele da vide stradanja Srba, koji su proglašeni za jedine zločince, kako se predstavlja međunarodnoj zajednici.

Višković je upozorio da je u toku plan da preživeli Srbi svedoci biološki izumru, jer "bez pronađenog leša nema žrtve".

On je dao punu podršku predsedniku Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljku Laziću u daljem radu ovog udruženja i njihovoj inicijativi upućenoj Savetu ministara da Institut bude reorganizovan ili da se ukine.

Foto Srna

Premijer je pozvao sve koji to znaju da iz humanih razloga kažu gde se nalaze kosti stradalih, zbog njihovih najmilijih.

Veljko Lazić, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila rekao je da i jučerašnji skup i spomen-krst predstavljaju simbol stradanja Srba, pogotovo na vozućkom ratištu, gde je 488 civila i vojnika najsvirepije mučeno i ubijeno, a njihove kosti se i dalje traže.

"U Stogu je pronađeno 21 tijelo, od kojih 18 bez glava", izjavio je Lazić.

On je naveo da je od 1995. godine potraživano 5.235 poginulih Srba, a da je kasnije taj broj povećan na 5.265.

Prema njegovim rečima, institucije Srpske imale su uspeh u pronalasku i identifikaciji, ali je sve stalo kada je formiran Institut za nestala lica BiH, što je nedopustivo.

KOJIĆ: STRANCI NEĆE PRAVDU

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić izjavio je da su zastoj i selektivnost u procesu traženja nestalih koji sprovodi Institut za nestala lica BiH postali frustrirajući za porodice nestalih.

- "Nikada nismo dobili odgovor Međunarodne komisije za nestala lica na naš zahtev da se reformom upravljačke strukture Instituta ubrza proces traženja nestalih", - rekao je Kojić za Srnu.

On je dodao da postaje očigledno da su procesi, u koje su uključeni međunarodni predstavnici, isključivo u interesu bošnjačke propagande, a ne u službi prava i jednakosti.

SPOMENKO

VIŠKOVIĆ je, kako je prenela agencija Srna, rekao da je Ozren herojski i nepobediv, na šta opominje spomen-kip najmlađeg poginulog vojnika Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića.

On je podsetio i na to da su muslimanske snage 11. septembra 1995. pokrenule akciju uništenja svega što je srpsko, a monstruozni zločini su snimani i objavljivani.

POTRAGA ZA KOSTIMA ŽRTAVA MUDžAHEDINA

NAČELNIK opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da je traganje za nestalim i poginulim, zverski umorenim od plaćenika iz odreda "El mudžahedin", kontinuirana obaveza svih jer njihove kosti i najmiliji to zaslužuju.

"Svi su gledali snimak kako se monstruozno šuta odrubljena srpska glava. Gledali su ih i predstavnici pravosudnih institucija, ali i dalje ništa", izjavio je Petković.

On je najavio da borba za istinu neće stati i da se postojanje Republike Srpske ne sme dovesti u pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina