ZABRANA SMANJENA, ZATVORSKA KAZNA OSTALA ISTA: Preinačena presuda vozaču koji je usmrtio Vanju Rudić

O. MATAVULj

16. 08. 2021. u 13:19

VRHOVNI sud Republike Srpske preinačio je prvostepenu presudu Nisvetu Mujkiću (26) iz Prnjavora i osudio ga na identičnu kaznu od šest i po godina zatvora jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula 13-godišnja Vanja Rudić.

ЗАБРАНА СМАЊЕНА, ЗАТВОРСКА КАЗНА ОСТАЛА ИСТА: Преиначена пресуда возачу који је усмртио Вању Рудић

Foto: O. M.

Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda RS, kaže da je u odnosu na prvostepenu odluku Okružnog suda u Banjaluci, presuda preinačena u delu koji se odnosi izrečenu meru zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije. Umesto zabrane od osam godina, izrečena je četvorogodišnja zabrana voženja. Ta mera se računa tek nakon što Mujkić odleži zatvorsku kaznu.

- Sudsko veće uvažilo je žalbu branioca, dok je žalba tužilaštva odbijena kao neosnovana. Presuda je preinačena u delu koji se odnosi na zabranu upravljanja vozilom, koja je smanjena na četiri godine - rekla je Despotovićeva.

Tragedija se dogodila 10. oktobra prošle godine u 21.29 časova u ulici Laze Lazarevića u centru Prnjavora. Devojčica je stajala na trotoaru, kada je na nju naleteo "golf" kojim je upravljo Mujkić i na mestu je ubio.

Foto: Ninko Đurić

 

Mujkić je priznao da je u vreme nesreće vozio pijan sa 2,01 g/kg i to nasilničkog vožnjom od najmanje 105,6 km/h na mestu gde je brzina ograničena do 40 km/h.

U presudi se navodi da je Mujkić više sati pio u kafiću "Skver". Bio je sa Srđanom Stojčinovićem i insistirao je da vozi, kada su iz "Skvera" krenuli prema kafiću "Lejdi". Za to vreme Rudićeva je bezbrižno stajala na trotoaru, čekajući oca da dođe po nju. Iznenada je naišao "golf", kojim je upravljao Mujkić. Videvši farove Vanja je pokušala da pobegne. Krenula je da trči, ali je "golf" prešao na trotoar i s leđa je udario, nabacio na zid kod gradske garaže nakon čega je pala na pločnik. Zadobila je višestruke povrede od kojih je na mestu ostala mrtva.

U noći nesreće Mujkić je bio pozitivan na drogu na "aler" testu i priznao je da je ujutro popušio pola džointa. Međutim, toksikološki nalaz je pokazao da u krvi nije imao opijata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna