AFERA "PIRALEN": Osnovni sud u Banjaluci potvrdio optužnicu protiv direktora "Univerzuma"

O. M.

04. 08. 2021. u 15:08

OSNOVNI sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Petra Šmitrana (58), direktora privrednog društva "Univerzum" iz Banjaluke, zbog krivičnog đela zagađivanje životne sredine otpadnim materijalima.

АФЕРА ПИРАЛЕН: Основни суд у Бањалуци потврдио оптужницу против директора Универзума

Foto: O. M.

Radi se o slučaju proisteklom iz afere "Piralen" koja je potresala Banjaluku. Prema optužnici banjalučkog tužilaštva Šmitran je delo počinio u periodu od 17. februara 2017. do 21. juna 2019. godine. Pojašnjava se da je u ulici Veljka Mlađeovića na zemljištu koje je vlasništvo "Univerzuma" protivno propisima odlagao i odbacivao opasan otpad.

- Kao odgovorno lice optuženi je skladištio otpadna ulja i masti, koje sadrži polihlorovane bifenile (PSB) i teške metale kadmijum, olovo, nikl, bakar i živu, neoznačene, neobilježene i neklasifikovane, na lokaciji za koju nije pribavljena dozvola za upravljanje otpadom i koja nije tehnički opremljena za upravljanje otpadom, u buradima i metalnim kontejnerima iz kojih je curilo ulje - navodi se u optužnici.

Znajući da će na taj način u zemljište dospjeti ovaj opasan otpad ulje je izlivano direktno na zemlju, pa je od ulja načinjen bazen u zemljištu oko objekta od betona dimenzija 4x4 metra.

- Optuženi je postupao suprotno članovima Zakona o upravljanju otpadom prema kojem je obaveza da se klasifikuje otpad i da se skladišti na mestima koja su za to tehnički opremljena. Obavezan je i da opasan otpad pakuje u posebne kontejnere, a zabranjeno je ispuštanje ili prosipanje otpadnih ulja na zemljište ili u zemljište. Kao vlasnik PSB otpada bio je dužan i da obezbedi njegovo odlaganje, odnosno dekontaminaciju - navodi se u optužnici.

U suštini Šmitran je kao odgovorno lice "Univerzuma" mimo propisa odlagao i odbacivao opasan otpad. Ukoliko mu se dokaže prema Krivičnom zakoniku RS može mu se izreći kazna od jedne do pet godina zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna