POZITIVNI TRENDOVI: Od početka 2021. u Srpskoj prikupljeno više prihoda nego rekordne 2019. godine

R. S.

03. 08. 2021. u 13:53

PORESKA uprava Republike Srpske je u prvih sedam meseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,592 milijarde maraka, što je za 196,5 miliona KM ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate u svim segmentima javnih prihoda.

ПОЗИТИВНИ ТРЕНДОВИ: Од почетка 2021. у Српској прикупљено више прихода него рекордне 2019. године

Foto: Brankica Spasenić

O pozitivnim trendovima svedoči podatak da je naplata ove godine za 129 miliona KM veća nego u istom periodu 2019. godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda i koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom korona virusa i merama ograničenja i zabrana rada privrednih subjekata.

Naplata doprinosa je u prvih sedam meseci ove godine premašila milijardu maraka i veća je za 10 odsto nego u istom periodu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 577,7 miliona KM, odnosno takođe 10 odsto više, a za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno je 366,8 miliona KM ili 11 odsto više.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata je u prvih sedam meseci ove godine iznosila 304,5 miliona maraka, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 154,3 miliona maraka, ili 18 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Značajan rast naplate beleži se i kod poreza na dohodak, poreza na nepokretnosti, te ostalih  javnih prihoda,  taksi i naknada.

- Niz je faktora koji su uticali na ovako pozitivan trend naplate javnih prihoda, među kojimasu svakako mere koje je donosila Vlada RS sa ciljem prevazilaženja posledica pandemije. Pored toga, za stabilnu naplatu svakako treba zahvaliti i odgovornom odnosu većine poreskih obveznika prema svojim poreskim obavezama, te redovnim aktivnostima Poreske uprave RS na kontroli i naplati javnih prihoda. Važan faktor stabilne naplate je i konstantno uvođenje novih elektronskih usluga od strane Poreske uprave RS, odnosno automatizacija procesa naplate javnih prihoda te ohrabrujući oporavak domaće privrede nakon krize izazvane pandemijom korona virusa - kazao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili