INCKO KOČI I ADVOKATE: Odloženo suđenje u slučaju "Đurić" za zločine u Vlasenici

V.N.

29. 07. 2021. u 06:08

SUĐENJE u predmetu "Mane Đurić i ostali", koji se terete za zločine u Vlasenici, juče nije održano zbog tvrdnje branilaca da ne znaju granicu do koje smeju da idu u odbrani optuženih, nakon što su danas na snagu stupile dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje zločina protiv čovečnosti koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

ИНЦКО КОЧИ И АДВОКАТЕ: Одложено суђење у случају Ђурић за злочине у Власеници

Tužilaštvo i Sud BiH / Foto D. Pozderović

Miloš Perić, branilac prvooptuženog Maneta Đurića, rekao je da je iz medija saznao da je taj zakon stupio na snagu i da smatra da mu je trenutno zakonom onemogućeno da zastupa branjenika.

NJegovom stavu se pridružio i Veljko Ćivša, branilac Radenka Stanića, koji kaže da je iz medija shvatio kako glasi odredba zakona kojim se zabranjuje "negiranje genocida" i ostalih zločina.

- Sad ja postavljam pitanje, dokle mogu ići, a da ne dođem do samoinkriminacije - rekao je advokat, preneli su mediji u BiH.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miroslava Kraljevića, rekao je da će Advokatska komora Republike Srpske izaći sa jedinstvenim stavom o postupanju branilaca u predmetima koji se odnose na odredbe koje su dopunjene u Krivičnom zakonu.

- Nastupamo vrlo oprezno dok Advokatska komora ne zauzme jasan stav - dodao je Gotovac.

Advokat Nenad Grubeša u sudnici je rekao da "Službeni glasnik RS" nije i neće objaviti izmene Zakona i da advokati nisu upoznati sa njegovim sadržajem i odredbama.

Sudsko veće je u ovom predmetu odložilo suđenje i vratilo dva svedoka koja su danas pristupila. Suđenje će biti nastavljeno nakon godišnjih odmora, 8. septembra.

OPTUŽENI ZA PROGON CIVILA

ZA zločin protiv čovečnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)