PITKA VODA U 160 DOMAĆINSTAVA: Nastavlja se akcija gašenja žeđi u seoskim domaćinstvima na području Dervente

N. ĐURIĆ

27. 07. 2021. u 07:13

PITKA voda potekla je u 160 domaćinstva i u još pet školskih i verskih objekata u derventskim Bosanskim Lužanima i Žeravcu, za šta je uloženo 452.000 maraka.

ПИТКА ВОДА У 160 ДОМАЋИНСТАВА: Наставља се акција гашења жеђи у сеоским домаћинствима на подручју Дервенте

Foto N. Đurić

Istovremeno, na tom posavskom području, još odranije, a pogotovo usled klimatskih promena posebno žednom vode, nastavljaju sa projektom njenog dovoda i u ostala seoska područja.

Pitka voda u slavinama u Bosanskim Lužanima i Žeravcu je kruna trogodišnjeg posla na izgradnji vodovodne mreže, duge 25 kilometara, u ove dve mesne zajednice. Na "ravne časti" izdvojena su sredstva, od gotovo pola miliona maraka, iz gradske kase i učešćem meštana.

- Tokom 72 godine života, poput mnogih komšija, iskopao sam tri bunara iz kojih nikada nisam imao dovoljno vode - sagledava svoje dosadašnje nevolje meštanin Lužana Milenko Zec.

Dok član građevinskog odbora Miroslav Tomas konstatuje da je pristigla voda u svakom domaćinstu ovog bezvodnog kraja, sa retkim bunarima i izvorima - dosanjani san!

Simboličnom odvrtanju česme i narodnom veselju prisustvovao je i gradonačelnik Milorad Simić, koji je izrazio zadovoljstvo da je ovim projektom premašeno 7.000 priključaka u ruralnom delu teritorije Dervente. On najavljuje da nastavak "istorijske akcije" obezbeđenja i dovode pitke vode u seoska domaćinstva sledi završetkom Osinjskog vodovoda koji je u završnoj etapi prve faze.

- Reč je o velikom projekatu u južnom delu teritorije Dervente, gde bi oko 1.000 zainteresovanih meštana trebalo da bude snadbeveno sa područja Gornje i Donje Osinje, Gornjih i Donjih Cerana, Velike i Male Sočanice i Crnče. Vrednost tog poduhvata je od životnog značaja za te meštane, oko četiri miliona maraka - ističe Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)