U TAREVCIMA KOD MODRIČE ODRŽAN 12 SAJAM RURALNE PRIVREDE: Selo i njegove lepote zovu nazad građane (FOTO)

V.B.

25. 07. 2021. u 13:55

U TAREVCIMA kod Modriče održan je trodenevni sajam ruralne privrede. Na sajmu je učestvovalo 30 izlagača iz Republike Srpske i Federacije BiH Posetioci su mogli da vide gotove poljoprivredne proizode od razne hrane, voća i povrća, preko meda, cveća, korparskih prozvoda, grnčarije odnosno rukotvorina koje su prava turistička atrakcija.

У ТАРЕВЦИМА КОД МОДРИЧЕ ОДРЖАН 12 САЈАМ РУРАЛНЕ ПРИВРЕДЕ: Село и његове лепоте зову назад грађане (ФОТО)

FOTO: V.B.

U Tarevce je stigao iz Gračanice (Federacija BiH) Ibrahim Jukan jedan do najpoznatijih proizvođača ruže i drugih prodzvoda od tog cveća. Kako kaže on se 20 godina bavi organskim uzgojem ruže "rosa damaskena". Na sajmu u Tarevcima je predstavio je 15 prozvoda od ruže kao što su sok, liker, začine, slatko i sadnice ruže.

FOTO: V.B.

- Ruža je kraljica cveća a ovo je kraljica ruža od ove ruže se radi mnogo toga, oko 200 proizvoda. Jako se malo zna o ovoj ruži na našem prostoru. Građani su jedino znali saditi je u dvorištu i evntualno od nje praviti sok ili slatko.Ruža je sad trenutno svetski brend. Mi radimo oko 20 godina i naše proizvode smo već tri godine prestavljali u Dubajiu na svjetskom sajmu- naglasio je Ibrahim Jukan.

Hajro Vejsil iz Visokog je učestvovao na svih 12 sajmova do sada u Tarevcima i izlagao svoje proizvodec od stavljene kože.

FOTO: V.B.

- Štavimo sve vrste kože, jagnjeće, jareće i od tih koža pravimo razne vrste tepiha i prostirki. Volim Modriču i zato dolazim, a osim toga na svim sajmovima sam do sada dobro finansijski prošao- naglasio je Vejsil.

Cilj sajma je razvoj sela i unapređenje u prvom redu proizvodnje rukotvorina, svježeg voća i povrća, zatim da se da podstrek razvoju seoskog turizma, te da se vraćaju ljudi na selo.

FOTO: V.B.

- Prvo nam je cilj je da očuvamo tradiciju sela. Da se ne zaboravi pravljenje raznih rukotvorina iz kućne radinosti koje su pravili naši preci. Pokušavamo da očuvamo ono što je seosko, ruralno. To je osnovni zadatak naše poljoprvredne zadruge i svih ovih godina maksimalno se trudimo da toj cilj ostvrimo- rekao je Nahdet Sulejmen organizator i direktor OPZ "Tarevci".

Sajam u Tarevcima dvanaest godina podržavaju opština Modirča i Ministarstva poljoprivrede i turizma Republike Srpske. I ove godine pokrovitelji ove privredno – turističke manifestacije bila je opština Modriča koja ima velike planove u razvoju potencijala sela.

- Pokušamo da napravimo novi modrički brend od domaćih proizvoda i od onog što modrička radinost može da ponudi.Namera nam je da u centru grada napravimo jednu kuću autohtonih proizvoda, koja bi se zavla Trebavska ili Posavska kuća, videćemo – obećao je Jovica Radulović načelnik opštine Modirča.

U stručnom delu sajma govoreno je o razvoju seoskog turizama i štetnom uticaju pandemije na turizam u celini.Međutim jednim delom ona je bila od koristi jer je veliki broj građana vratio se selu da uživa u prirodnim lepotama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio