"DOLAZE NAŠI": Počeli Dani dijaspore u Loparama na Majevici

V.Mitrić

24. 07. 2021. u 11:55

U CENTRU za kulturu Lopare izložbom slika sa 13. i 14 Likovnog sabora na Majevici, počeli su su „Dani dijaspore“, svetkovine kojoj je ovogodišnje saborovanje i desetogodišnji jubilej.

ДОЛАЗЕ НАШИ: Почели Дани дијаспоре у Лопарама на Мајевици

Foto: V. Mitrić

Publika je uživala u predstavi „Kum“, u kojoj su nastupili mlađani glumci,   učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ Lopare. Predstava je urađeba u saradnji sa Pozorištem Duga iz Švajcarske, čiji je osnivač pisac  Miodrag Lukić rodom iz Lopara.

Saborovanje Srba iz rasejanja i otadžbine i izložbu slika svečano je otvorio načelnik opštine Lopare Rado Savić, čovek koji je na zbližavanju Majevice i njenog rasejanja sam uradio više,nego svi njegovi predhodnici na toj tužnosti svih vremena.

Foto: V. Mitrić

-Program, koji je pripremljen, posvećen i okrenut ka dijaspori i njenom povezivanju sa rodnim krajem -kaže dr Savić.

- Ove godine se "Dani dijaspore" održavaju pod motom "Dolaze naši" i zaista dolaze naši, dolazi naša rodbina, naši prijatelji, naše komšije.U odnosu na  početak organizovanja ove manifestacije i današnje vrijeme uloženo dosta truda i da su postignuti dobri rezultati i saradnja sa dijasporom je bolja i kvalitenija.Prošla godina, zbog korona virusa, je bila teška za putovanje, ali ove godine Lopare su pune naših ljudi iz dijaspore.

Predsednik Udruženja Srpskih privrednika Švajcarske, predsednik Udruženja „Koreni“ i član uprve Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Stojan Stevanović je za ovogodišnju manifestaciju najavio masovniji dolazak dijaspore u Lopare. 

Foto: V. Mitrić

Stevanović ističe „da će samo iz Udruženja „Koreni“ doći oko 60 gostiju iz cele Evrope, a za iduću godinu planovi su da se manifestacija još više omasovi i proširi“.

-Imamo dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i načelnikom opštine Radom Savićem u smislu investicija iz dijaspore - ističe Stevanović.

- Do sada je 12 investitora iz dijaspore investiralo u privredni potencijal opštine Lopare.

Dragana Kuprešanin, slikar i dizajner iz Beograda je rekla da je raduje što je prisustvovala, sa svojim kolegama, otvaranju izložbe slika koje su nastale na prethodna dva sabora na Majevici. 

- Zadovoljstvo nam je da smo se okupili, gotovo u punom sastavu, da ovdje večeras prisustvujemo ovoj vrlo važnoj manifestaciji - dodala je Kuprešanin. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći