"NEMA OD KUKNJAVE NIŠTA": Baka Bosa napunila sto godina, otkrila šta je ključ dugovečnosti

V.Mitrić

24. 07. 2021. u 08:13

BOSA Salatić iz sela Boljci, nadomak Bileće, blizu legendarnog Vučjeg dola, napunila je 100 leta!

НЕМА ОД КУКЊАВЕ НИШТА: Бака Боса напунила сто година, открила шта је кључ дуговечности

Foto: V. Mitrić

Vitalna, razborita, zdrava, prava, vedra i čila. Njeni najmiliji su je obradovali tortama, cvećem, koje mnogo voli i sama ga gaji, lepim rečima, srećni što njihova Bosa ulazi u drugi vek života.

Ova starica je ponosna na svoja čeda, kao i oni na nju. Čitav kraj je zna, uvažava i poštuje, uživa u njenom društvu, u savetima, lepim i toplim rečima, koje, kako kaže prijatelj porodice Dragoljub Drago Mirković, "okrepljuju dušu".

- Tetka Bosa je najdivniji spoj manetaliteta, običaja i navika njenih rodnih Banjana i Vučjeg dola, a jedno i drugo je pažljivo ugrađivala u vaspitanje svoje divne dece, sa sjajnim čika Matom, koji je bio najčuvenijih šnajder u Hercegovini - priča Mirković. -Rodom je iz loze Uljarevića u Banjanima, a njena majka je iz Koprivica, kao i moja majka Milka, koja se, takođe, Bogu hvala, bliži stotoj i uspela je da pobedi i koronu.Čvrsta, rekao bih nesalomiva je to loza, nešto najbolje što se zapatilo kod naših dobrih i slavnih predaka.

Baka Bosa ostala je bez jednog sina, a imala ih je trojicu i dve kćeri. Njena deca, unučad, praunučad i čukununučad neprestano se staruju o njoj, kao ona o njima, dok ih je gajila i dok su stasavaju. I dan danas uživaju kad i nešto savetuje, kažu njena deca, među kojima profesor dr Milosav Miša Salatić, jedan od najuglednijih kardiologa u Evropi, koji se vratio u zavičaj i leči zemljake iz Hercegovine i okoline u Trebinju. Omiljeni dr Miša, koji je, kako pričaju poznanici „majčina i očeva slika i prilika“, stalno je na relaciji Trebinje-Vučji dol.

- Važno je da se ne gubi nada u životu, jer je onda gotovo sve - priča baka Bosa.

- Bog nam je dao život. Moramo da živimo dok je to Božja volja, bez obzira šta nam se sve u njenu dogodi. Jaka vera u Boga, ljubav prema bližnim svojima i ljudima uopšte, teraju vas da činite dela, a tada ste Bogu bliži, pa se i dobro osećate. Kukavičuk, zavist, nesitost, pohlepa i sujeta razaraju čoveka. Sve suprotno ga jača i ojača kako je i nama milo i kako je Bogougodno. Nema kuknjave, od nje nema ništa, a naš narod dobro kaže da ko rad ne boji se gladi.I zato svi napred za mnom da doživite ove godine i više od toga.Moj primer svedoči da je to moguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!