ZVERSTVA BEZ KAZNE: Od zločina mudžahedina i tzv. ABiH na Ozrenu i vozući prošlo četvrt veka

N. ĐURIĆ

22. 07. 2021. u 06:08

SRAMNA i nedopustiva je činjenica da su Haški tribunal i pravosuđe BiH posle 26 godina pravdi priveli samo dvojicu glavnokomandujućih takozvane Armije BiH, Rasima Delića i Sakiba Mahmuljina, za jedan od najstravičnijih zločina u proteklom ratu nad prnjavorskim borcima na ozrenskoj koti Podcjelovo i u mudžahedinskim logorima na području opštine Zavidovići (FBiH).

ЗВЕРСТВА БЕЗ КАЗНЕ: Од злочина муџахедина и тзв. АБиХ на Озрену и возући прошло четврт века

Foto Ninko Đurić

I dalje izmiču ostali nalogodavci i mučitelji više od 50 nestalih i nastradalih, mahom zarobljenih i ranjenih boraca Prnjavorske brigade VRS.

I dalje su na slobodu oni kojima su do ramena krvave ruke nad zarobljenim i ranjenim braniocima ozrenskog koridora do opkoljene Vozuće, otpočete 21. jula 1995. godine. Nekim čudom samo jedanaestorica Prnjavorčana preživela su smaknuća i torture u mudžahedinskim logorima u Livadama i Kamenici kod Zavidovića.

MUČENIK Vinko Aksentić sa ožiljcima lanaca i okova, Foto Ninko Đurić

Vinko Aksentić (61) priseća se, za "Novosti", da je njemu i njegovim sapatnicima pogotovo teško padalo da su bili primorani da ljube odsečene glave svojih saboraca, Predraga Kneževića, Mimira Mitrovića i Gojka Vujičića.

- Mudžahedini su hteli da me kastriraju! U pokušaju da se izbavim, u selu Livade bacio sam se kroz prozor neke kuće. Da pobegnem ili da sam sebi prekratim paklene muke. Iz kome sam se probudio tek u mudžahedinskom logoru u Kamenici, gde smo se 29 dana u lancima i okovima, svako sa svojim ključem, na rukama i nogama, "pekli" na samom dnu pakla - priča Aksentić.

DOKAZI DOSTAVLjENI HAGU

PREDSEDNIK Udruženja ratnih zarobljenika "Vijenac, Vozuća i ostali", Obrad Stanojević, kaže da su su još pre 20 godina Haškom tribunalu dostavili brojne dokaze o zločinima tzv. ABiH i mudžahedina. Haški tribunal je osudio glavnokomandujućeg muslimanske vojske Rasima Delića na tri godine zatvora i naložio pravosuđu BiH da se pravdi privedu i ostali koljači i mučitelji. Srbi na to čekaju evo već 26 godina, a do sada je samo u prvostepenom postupku Sakib Mahmuljin, komandant Zeničkog korpusa u čijem sastavu je bio i El mudžahid, osuđen na 10 godina robije - sa ogorčenjem konstatuje Stanojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)