PREMINUO GENERAL MILADIN PRSTOJEVIĆ: Napustio nas ratni veteran i jedan od komandanata Vojske Republike Srpske

V. Mitrić

10. 07. 2021. u 09:16

MEDIJI su objavili, u nekoliko redova, vest o smrti generala Vojske Republike Srpske, Miladina Prstojevića, načelnika Nastavnog odeljenja u GŠ VRS, ratnog načelnika Hercegovačkog korpusa VRS i načelnika operativno-nastavnog organa u Drinskom korpusu VRS, koji je završio najviše vojne škole, a, pre rata službovao je na Kosmetu i Makedoniji i nosilac je Karađorđeve zvezde.

ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МИЛАДИН ПРСТОЈЕВИЋ: Напустио нас ратни ветеран и један од команданата Војске Републике Српске

Foto: Fejsbuk

Ovaj vrsni oficir VRS i bivše JNA,rođen u Dubljevićima,kod Gackog, pre 79 leta, zapamćen je,od upućenih, kao istinski junak,“koji je znao stići i uteći i na strašnom mestom postojati“,sa svojom vojskom,koja ga je volela kao retko kod nadređenog,posebno generala.

Javnost malo zna,a ljudina poput Miladina, nikad nije istica sebe,da je bio najdramatičnijim zadacima ili je,kao sjajan nastavnik i operativac,davao lekcija kako da se gde postpupi.I na taj način,u minulom ratu, dobijene su dragocene bitke.Tih,miran,povučen privatno, a u akcijama staložen,stamen,čvrst i snažan,ostaće zapamćen po komandama za udžbenike,ali i o brizi svakom od vojnika i oficira.

Malo se zna da bi stradanje Srba u Podrinju bilo širih razmera da nije došao pomogne Bratunačkoj brigade VRS, i kao vrsni strateg i kao čovek koji je znao da podigne moral i narodu i vojsci i da bude sa njima,u iskrenom bolu, i u uspešnim akcijama.Izjave za medije je retko davao,a najviše autoru ovih redova,ali ne da se on uzdiže, već da poruči narodu da odbrana vekovnih ognjišta nema alternativu.Nigde i nikad se nije obrukao ni on ni bilo ko od pripadnika VRS kojima je bio podređen.

-Vitezi iz našeg roda nas obavezuju da im čuvamo obraz -poručivao je stalno Prstojević,koji je u Podrinju „vidao rane“, posle stradanja Srba, u vremenu kada su neki postavljali komandante i njihove saradnike kao su imali vremena za eksperimente.

Miladinovo herojstvo,vojničko znanje,vitešvo i čist obraz ugrađeno je u temelje Republike Srpske, kao nešto najvrednije.Nikada nije imao privilegije,niti ih je tražio, kao mnogi drugi, koji su postali poznati iz medija, a ne iz akcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju