SKENERI NA GLASANJU BEZ PODRŠKE! Vlast i opozicija u Srpskoj u klinču zbog predloženih izmena izbornog procesa

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 07. 2021. u 08:12

KLjUČ promena Izbornog zakona BiH mora biti, pre svega, sprečavanje krađe glasova i izborne korupcije.

СКЕНЕРИ НА ГЛАСАЊУ БЕЗ ПОДРШКЕ! Власт и опозиција у Српској у клинчу због предложених измена изборног процеса

Foto SRNA

Ovo se može postići uvođenjem elektronskih sistema na glasačkim mestima, poruka je opozicionog bloka Republike Srpske.

Ipak, ova ideja nije prihvatljiva vladajućem bloku RS na čelu sa SNSD, koji poručuje opoziciji da kroz elektronski sistem nadzora žele da utiču na konačne rezultate izbora.

Branislav Borenović, lider opozicionog PDP, kaže da je ključni predlog izmene Izbornog zakona BiH uvođenje skeniranja glasačkih listića kako bi već po zatvaranju biračkih mesta imali rezultate izbora, čime bi bilo onemogućeno manipulisanje, poništavanje i dopisivanje glasova, prepravljanje zapisnika i druge vrste izbornih prevara koje se dešavaju nakon glasanja.

- To je osnovni preduslov za fer i zakonite izbore - kaže Borenović.

Borenović ističe da unapređenje rada biračkih odbora i identifikacije birača, ukidanja glasanja putem pošte, odnosno samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu, i sprečavanja trgovine mandatima mora biti ugrađeno u promene izbornog zakona.

- Promene koje predlažemo nisu tehničke, nego suštinske. Svedočili smo raznim načinima postizanja izbornog rezultata koji nije u skladu sa realnom voljom građana - istakao je Borenović.

Ipak, u SNSD kao najjačoj partiji u Srpskoj, kažu da stavovi opozicije i PDP nisu dobronamerni. Član GO SNSD Dušanka Majkić, kritikuje lidera PDP Branislava Borenovića zbog njegovog stava da u izborni proces treba uvesti optičke skenere i poručila mu da je "naivan ako misli da mu namere nisu prepoznate".

- Jedini cilj uvođenje optičkih skenera u izborni proces, jeste da onaj koji drži u svojim rukama bazu podataka, taj odlučuje o izbornom rezultatu. Isti cilj imaju i sve stranke iz FBiH. A znamo i ko vlada CIK BiH - napisala je Majkićeva.

STAV Branislav Borenović, Foto PDP

Snježana Novaković Bursać, šef Kliba SNSD u PBiH, kaže za "Novosti" da nove tehnologije o kojima priča opozicija nisu nigde primenjene, ni u užem ni u širem okruženju, osim u jednoj ili dve zemlje u Evropi.

- Bojimo se da u svemu tome vide neki svoj željeni cilj u izbornom rezultatu koji ne mogu da dobiju regularnim glasovima i skretanje pažnje sa ključnih na manje bitne stvari - rekla je Bursaćeva.

VLADAJUĆI NE ŽELE FER IZBORE

GORAN Selak, lider SPS, poručio je da će vladajuće stranke teško prihvatiti bilo kakve izmene koje vode ka poštenim izborima.

- Vladajuće stranke prave još jednu predstavu za javnost i strane diplomate, ali apsolutno neće dozvoliti uvođenje bilo kakvih modernih tehnologija kojima bi se obezbedili pošteni izbori, iz prostog razloga što upravo njima pošteni izbori najmanje trebaju - istakao je predsednik SPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba