PRIJAVE NOVOROĐENIH NA JEDNOM MESTU: Projekat "eBeba" startovao u dobojskoj bolnici "Sv. Luka"

O. M.

24. 06. 2021. u 06:33

U DOBOJSKOJ bolnici "Sveti apostol Luka" majci Suzani Zekić uručeni su prvi dokumenti za novorođenu bebu Sofiju, čime je Srpska zvanično počela s primenom projekta "eBeba".

ПРИЈАВЕ НОВОРОЂЕНИХ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ:  Пројекат еБеба стартовао у добојској болници Св. Лука

Foto Vlada RS

Radi se o informacionom sistemu koji će budućim roditeljima omogućiti da proces prijave novorođenčeta pokrenu i završe u porodilištu, umesto dosadašnje "šetnje" po šalterima više institucija. Primenom "eBeba" roditelji će prve dokumente za dete dobijati besplatno na kućnu adresu, i to izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, potvrdu o prebivalištu i prijavu na zdravstveno osiguranje.

Prve dokumente majci Suzani Zekić uručio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević. On je istakao da je reč o kapitalnom projektu kreiranom s ciljem da se roditeljima olakša upis novorođenčeta, a za koji je Vlada RS dala saglasnost da se uvrsti u projekte koji su od posebnog interesa za Srpsku.

Foto Vlada RS

- Sistem je bio završen u oktobru i od tada su trajala testiranja. S tehničkog aspekta, to je multiresorni projekat u kojem učestvuju MUP, Ministarstvo zdravlja, FZO i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, što dovoljno govori o kompleksnosti projekta - rekao je Rajčević.

Pozvao je sve roditelje, čije bebe dolaze na svet u dobojskoj bolnici, da decu evidentiraju posredstvom "eBeba".

- SMS servisom biće u mogućnosti da prate gde je njihova aplikacija za evidenciju novorođenčeta i da besplatno na kućnu adresu dobiju dokumente - naglasio je Rajčević.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić kaže da je to prva ustanova u kojoj se projekat "eBeba" realizuje.

- U sprovođenju projekta nismo imali troškova i sva sredstva je obezbedilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj. Mi smo obučili kadar i sada se na jednostavan način upisuju naši novi sugrađani - istakao je Gajić.

Foto Vlada RS

Pojasnio je da sama procedura upisa bebe počinje po dolasku porodilje u bolnicu, gde se uzimaju početni podaci, koji se dopunjuju nakon porođaja.

- Obrazac potpisuju roditelji i on se prosleđuje u matične evidencije, a roditeljima prvi dokumenti stižu na adresu - kaže Gajić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izrazio je zadovoljstvo što projekat počinje baš u tom gradu.

- Imao sam mnogo primedaba roditelja koji su se žalili da je procedura upisa novorođenčeta prespora i predstavlja opterećenje u trenutku kada oni treba da se posvete novom članu porodice - rekao je Jerinić.

Sistem trenutno funkcioniše samo u Doboju, dok se puštanje u rad u svim ostalim bolnicama u Srpskoj očekuje do 31. avgusta.

OLAKŠICA

SUZANA Zekić, majka prve "eBebe" kaže da je veliko zadovoljstvo što njihova beba otvara celi projekat.

- S obzirom na to da nismo baš mala ekipa i da Sofija ima dva starija brata, ovo nam je velika olakšica - istakla je Zekićeva.

KOŠTAO 800.000 KM

PROJEKAT "eBeba" koštao je 800.000 KM zbog čega se našao na meti kritika opozicije. Ministar Rajčević smatra da je pokušaj opozicionara da kriminalizuju projekat sramota, s obzirom na benefite koje "eBeba" ima za buduće roditelje.

- Javne nabavke su sprovedene u potpunosti u skladu sa zakonom - rekao je Rajčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)